Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

29. 03. 2019. 11:59   >>  14:10 7

TRAŽE REAKCIJU

Partije osudile napad na Tomkića

Političke partije osudile su ponovni napad na Beranca Igora Tomkića, kome su nepoznati počinitelji zapalili prodavnicu čiji je vlasnik. On je ranije pretučen od strane huligana, a povod za napad je, kako se sumnja, činjenica da je Tomkić Hrvat.

Ponovni napad na Beranca Igora Tomkića i njegovu porodicu nedopustiv je čin nasilja, koji zahtijeva hitnu intervenciju policijsko-bezbjednosnog sektora, ali i reakciju svih drugih relevantnih subjekata, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, ocijenio je predsjednik OO SD-a tog grada Onur Babaić.

"Smatramo da je veoma zabrinjavajuće da se događaju brutalni napadi ovakve vrste i to upućuje na nedovoljnu razvijenost bezbjednosne kulture u ovom gradu, ali želimo da vjerujemo da ovakvi incidenti nipošto ne odražavaju ukupnu bezbjednosno-sigurnosnu situaciju u Beranama", istakao je Babaić.

Predstavnik koalicije "Albanci odlučno" Genci Nimanbegu najoštrije je osudio "fašističke akte nasilja nad porodicom  gora Tomkića iz Berana, čija je jedina krivica njena nacionalna – hrvatska pripadnost."

"Mi kao predstavnici manjinskih naroda u Crnoj Gori osjećamo još dublje svaki akt diskriminacije, a posebice akte bezočnog nasilja protiv života i vlasništva, koje neumoljivo podsjećaju na aveti devedesetih, za koje smo duboko u duši vjerovali da smo konačno prevazišli. Očekujem od svih kompetentnih državnih organa da budu na visini svog zadatka i brane ono za što se kao društvo zalažemo i propagiramo", poručio je on.

Iz Demosa su takođe osudili napad na porodicu Tomkić, poručivši da su godinu i po trpjeli nasilje, uprkos prijavama.

"Najnoviji slučaj paljenja njihove imovine, samo par dana nakon brutalnog prebijanja Igora Tomkića, ogolio je nesposobnost, ali i nedostatak volje nadležnih institucija da zaštite građane Crne Gore od brutalnih napada, čak iako su ranije prijavljivani. U sređenoj državi zbog ovakvog (ne)djelovanja neko bi morao da odgovara. Da li se iko u Crnoj Gori može osjećati bezbjedno kad službe, čiji je posao da nam obezbijede sigurnost, ne rade svoj posao?", navodi se u saopštenju te partije.

Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević najoštrije je osudio fizički napad i nasilje kojem je bila izložena porodica Tomkić u Beranama.

“U jednom društvu koje je evropsko, u 21. vijeku ne smije biti tolerisano nasilje niti bilo kakva vrsta fizičkih napada na bilo koga. Pozivam sve aktere u javnom polju da se držimo onih načela koja savremena društva odvajaju od neprosvećenih. To su načela slobode, tolerancije i uvažavanja različitosti i raznovrsnosti kao bogatstva kojim treba da se diči crnogorska država i crnogorsko društvo”, rekao je on.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније