Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

31. 03. 2019. 08:40 >> 09:43
8

VCG

Polovina vojske biće obučena za NATO misije

Vojska Crne Gore planira da opremi i obuči 50 odsto kopnenih snaga za učestvovanje i do 10 odsto kopnenih snaga za održivo angažovanje u NATO operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize.

To se navodi u prijedlogu strategije odbrane Crne Gore koji je Vlada dostavila Skupštini, a o kojem će se parlament izjasniti na nekom od narednih zasijedanja. U dokumentu se navodi da je jedan od ključnih prioriteta odbrambene politike Crne Gore usmjeravanje napora i resursa na modernizaciju i razvoj prioritetnih vojnih sposobnosti, što, kako navode, između ostalog podrazumijeva sinhronizaciju nacionalnog sa NATO odbrambenim planiranjem.

Doprinos

Vojska ima za cilj da organizuje, opremi i obuči 50 odsto kopnenih snaga za učestvovanje i do 10 odsto kopnenih snaga za održivo angažovanje u NATO vođenim operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize. Maksimalni doprinos kopnenih snaga NATO snagama biće angažovanje jedne ojačane pješadijske čete u dvije rotacije od po šest mjeseci, a održivi doprinos NATO vodećim operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize biće angažovanje jednog pješadijskog voda, sa elementima podrške u rotacijama od šest mjeseci - piše u prijedlogu strategije.

Dodaje se da će doprinos vazduhoplovnih i mornaričkih snaga Crne Gore NATO vođenim operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize, biti definisan posebno za svaku situaciju, a baziraće se na snagama Vojske koje su deklarisane kroz NATO paket Ciljeva sposobnosti.

"Nivo ambicija u misiji Vojske „Doprinos međunarodnom miru i bezbjednosti“ Crna Gora će razvijati sposobnosti za istovremeno učestvovanje u minimalno jednoj operaciji vođenoj od NATO, jednoj od EU i jednoj od UN. Učešće u većem broju misija, u odnosu na minimalni nivo ambicija, je moguće i zavisiće od političke odluke i dogovora sa saveznicima i partnerima",  ističe se u Vladinom dokumentu.

Prema podacima iz izvještaja o stanju u Vojsci za 2018. godinu, u međunarodnim misijama prošle godine učestvovalo je 97 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG), što je državu koštalo 1,4 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније