Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina Business, Objavila: R.P. ]

31. 03. 2019. 11:51 >> 11:16

PROŠLE GODINE

U nezakonitom radu inspekcija zatekla 148 osoba

Inspekcija rada zatekla je u prošloj godini 148 osoba u nezakonitom radu u trgovini na veliko i malo, od kojih je 97 zasnovalo radni odnos u skladu sa zakonom.

Iz Uprave za inspekcijske poslove, saopšteno je agenciji Mina-business, da je od ukupnog broja zaposlenih koji su "radili na crno" 108 stranaca.

"Nakon mjera koje je preduzela Inspekcija rada, njih 97 zasnovalo je radni odnos u skladu sa zakonima o radu i strancima. Od tog broja, 88 je stranaca, a 19 crnogorskih državljana", rekli su iz Uprave.

Inspekcija rada je u prošloj godini obavila preko dvije hiljade kontrola u oblasti trgovine, što je blizu 20 odsto ukupnih kontrola.

"Inspekcija rada je u izvještajnom periodu, u svim djelatnostima, obavila ukupno 11,01 hiljadu inspekcijskih pregleda, u kojima je utvrdila 5,77 hiljada nepravilnosti. U oblasti radnih odnosa i zapošljavanja obavljeno je 8,47 hiljada pregleda i u oblasti zaštite i zdravlja na radu 2,55 hiljada", precizirali su predstavnici Uprave.

Oni su, odgovarajući na pitanje koliko je izdato prekršajnih naloga, kazali da se radi o 3,24 hiljade, u vrijednosti od 1,38 miliona eura.

Iz Uprave su na pitanje da li je Inspekcija rada evidentirala prijave za mobing, odgovorili da se u prošloj godini od ukupnog broja inicijativa, 14 odnosilo na mobing iz svih djelatnosti.

Inspekcija rada je, kako se dodaje, utvrdila nepravilnost u devet slučajeva u dijelu nepoštovanja zakonske procedure za zaštitu od mobinga kod poslodavca, koje su otklonjene po ukazivanju inspektora.

"Radi se o neodređivanju posrednika za vođenje postupka kod poslodavca i neobavještavanje zaposlenih o prepoznavanju, postupku i načinu zaštite od mobinga", dodali su iz Uprave.

U ostalim slučajevima, kako se zaključuje, nijesu konstatovane nepravilnosti iz nadležnosti Inspekcije rada, koja se ne bavi utvrđivanjem radnji i ponašanja koja imaju obilježja mobinga, pa su podnosioci inicijativa upućivani na sudsku ili zaštitu pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova, kao i na Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније