Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

31. 03. 2019. 14:11   >>  20:45 18

SKUPŠTINA OPŠTINE

"Postupci pojedinaca nijesu slika stanja u Beranama"

Skupština opštine Berane najoštrije je osudila zlostavljanje djevojčice od strane vršnjaka i nasilje nad sugrađaninom Igorom Tomkićem, njegovom porodicom i imovinom i apelovala na nadležne da se počinioci tih krivičnih djela otkriju, procesuiraju i najoštrije kazne. Napad na Tomkića vide kao napad na multikulturalne, multinaconalne i multikonfesionalne vrijednosti Berana i Crne Gore.

U vezi sa maloljetničkom delikvencijom sa vanredne sjednice Skupštine opštine preporučili su lokalnoj samoupravi da u okviru svojih nadležnosti i u saradnji sa obrazovnim ustanovama u gradu i njima nadležnim institucijama na državnom nivou planiraju i pokrenu obuku u vezi sa suzbijanjem nasilja i prevenciji maloljetničkom delikvencijom.

Smatraju poželjnim ponovno uvođenje policajca u školama.

Napad na Tomkića vide kao napad na multikulturalne, multinaconalne i multikonfesionalne vrijednosti Berana i Crne Gore.

"Postupci pojedinaca ili organzovane grupe ne odražavaju pravu sliku stanja u Beranama te isti ne mogu narušiti tradicionlani multietnički sklad i suživot koji je odlika Berana", navodi se u zaključcima.

Sa vanredne sjednice upućen je poziv Upravi policije, tužilaštvu i sudstvu, da učine sve u cilju suzbijanja svih krivičnih djela i ostalih oblika delikvencije.

Upućen je i apel svim institucijama, udruženjima, medijima i pojedincima da se založe za očuvanje i afirmaciju mađunacionalnog i međuvjerskog sklada i suživota u Beranama i da se, kako su kazali, suzdrže od izjava i ostupaka koji bi mogli da naruše taj sklad.

Šćekić: Niko ne smije da bude uznemiren po nacionalnoj osnovi

Slučaj Tomkić ne doživljamo kao slučaj iz nacionalnih pobuda, već kao slučaj i ponašanje kriminalaca koji se u ovom momentu kriju iza nacionalne pripadnosti, saopštio je predsjednik Berana Dragoslav Ščekić, na vanrednoj sjednici Opštine.

Na vanrednoj sjednici Skupština opštine Berane raspravljalo se o bezbjednosnoj situaciji u tom gradu, sa posebnim osvrtom na posljednja dešavanja.

"Opštinu Berane je u posljednje vrijeme potreslo nekoliko složenih situacija. Prije svega nasilje u školi, a onda i jedan nemio događaj koji se tiče ugrožavanja bezbjednosti porodice Tomkić. Slučaj Tomkić ne doživljamo kao slučaj iz nacionalnih pobuda, već kao slučaj i ponašanje kriminalaca koji se u ovom momentu kriju iza nacionalne pripadnosti", kazao je Ščekić.

Šćekić je pitao zašto niko nije reagovao ako se porodica Tomkić godinu i po dana žalila.

"Niko ne smije u Beranama da bude uznemiren po nacionalnoj osnovi," poručio je Šćekić.

"Očekujem da osudite to kao kriminalno dešavanje u kontinuitetu prema jednom čovjeku, i da osudimo kriminal kojeg ima u Beranama. Pomoći ćemo tako i policiji i tužilaštvu da se lakše suprotstane kriminalu. Mi smo tu uz organe i pojedinačno i kao institucije", rekao je Šćekić.

On je dodao da svi u Beranama moraju da budu zaštićeni u borbi protiv kriminala.

"Želim da se suprotstavimo bilo kojem vidu kriminala i nacionalizma. Ja od kad sam u Beranama, nijesam zapamtio da je neko šikaniran. Ne smijemo dozvoliti da bilo ko Berane etiketira na sramotan način. Moramo poštovati multivjerski sklad", poručio je predsjednik Opštine. 

Šćekić kaže da su zabrinuti i pitaju se da li je kriminal jači od države i sistema.

"Mi smo tu da pokažemo da to nije tako, U ovom gradu nema mjesta za nepočinstva, za ugrožavanje bezbjednosti, za bilo koji loš osjećaj naših građana", poručio je Šćekić.

Iz Opština Berane ranije je poručeno da će pružiti maksimalnu pomoć kako bi porodica Tomkić ostala da živi i stvara u ovom gradu.

Podsjetimo policija je juče uhapsila Aleksandra Savovića koji je zapalio radnju Igora Tomkića. Tomkić je saopštio da se ne osjeća bezbjedno sve dok su nalogodavci na slobodi.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније