Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

31. 03. 2019. 14:28 >> 13:53

AMERIČKA KOMORA

Dostupnost i kvalitet ljekova u CG na evropskom nivou

U Crnoj Gori je dostupnost ljekova i terapija pacijentima na veoma visokom nivou, ali je neophodno uvesti dodatne sisteme finansiranja zdravstvene zaštite koji će osigurati dugoročno i finansijski održiv i stabilan razvoj zdravstvenog sistema. To je ocijenjeno u Izvještaju o poslovnom ambijentu Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham).

Predsjednik komiteta za zdravlje AmCham-a, Miloš Ičević, rekao da je od velikog značaja da se na globalnom, zatim na nivou država pojedinačno, zdravstvo pozicionira visoko na agendi polja djelovanja jer, dugoročno gledano, zdrava nacija predstavlja osnovni preduslov za napredak društva u cjelini.

On je kazao da je situacija kompleksna i da su potrebna sistemska rješenja, a da će ulaganje u zdravlje, prevenciju i liječenje povećati ekonomsku aktivnost pojedinca i društva u cjelini.

"U Crnoj Gori je to prepoznato i postoji neophodna povoljna atmosfera i volja da se konstantno unaprjeđuju stvari", naveo je Ičević.

Prema njegovim riječima, u posljednje dvije godine napravljen je značajan napredak, naročito u oblasti farmaceutske politike.

"Zdravstveni sistem je u transformaciji ka modernom sistemu, ali u tom procesu treba uložiti dodatne napore da se dalje uredi i obezbijedi adekvatno finansiranje i održivost", istakao je Ičević.

On je ukazao na činjenicu da je u prvoj deceniji ovog vijeka (od 2000. do 2009. godine) život produžen za 1,74 godine, a da su dvije trećine tog produžetka života omogućili inovativni ljekovi.

"Možemo sa velikim zadovoljstvom reći da je dostupnost ljekova i kvalitet snabdijevanja u Crnoj Gori na zavidnom nivou i ne razlikuje se od one kakvu imaju građani EU", istakao je Ičević.

Podsjeća da je Crna Gora u 2017. godini zabilježila najveći skok u Evropi na referentnoj Euro Health Consumer Index listi.

"Ako pogledamo metodologiju bodovanja navedene liste, vidjećemo da brza dostupnost ljekova, naročito za teške bolesti kao što su karcinomi, igra jednu od uloga u ukupnom skoru", naveo je Ičević.

On je kazao da je kvalitetan, savremen i bezbjedan zdravstveni sistem prioritetni zadatak svake države i da raduje činjenica da je stanje u zdravstvu u Crnoj Gori značajno unaprjeđeno u odnosu na period 2015-2016. godine.

"Crna Gora je mala država, i kao takva, pogodna je za uvođenje i primjenu novih saznanja i iskustava kako bi zdravstveni sistem transformisala u moderan i efikasan sistem koji može da u potpunosti zadovolji potrebe zdravstvenih osiguranika", dodao je Ičević.

Kako je naveo, donošenje Osnovne i Dopunske Liste ljekova, čijom se primjenom omogućava dostupnost kvalitetnih ljekova i terapija za zdravstvene osiguranike, u skladu sa modernim medicinskim tehnologijama, obilježilo je prošlu godinu.

Ičević kao izazov vidi na koji način cijeniti terapije koje se sprovode putem inovativnih ljekova, koje sadrže nove farmakološke supstance, dosad nekorišćene u terapiji ili novu kombinaciju aktivnih supstanci.

"Činjenica je da su mnogi veliki pomaci u terapijskim mogućnostima u medicini omogućeni upravo zaslugom inovativne farmaceutske industrije. S druge strane, inovativni ljekovi su vrlo skupi, jer su i ulaganja velika", istakao je Ičević.

Zato je, smatra on, neophodno uvesti dodatne sisteme finansiranja zdravstvene zaštite koji će osigurati dugoročno i finansijski održiv i stabilan razvoj zdravstvenog sistema.

"Imajući u vidu prethodno navedeno, članice koje su ispunile upitnik u segmentu zdravlja saglasne su u ocjeni da je dostupnost ljekova i terapija pacijentima, kako klasičnih, tako i inovativnih na veoma visokom nivou", rekao je Ičević.

On je kazao da kompanije nijesu zadovoljne transparentnošću procesa donošenja odluka, kao ni konsultacijama sa privatnim sektorom i da smatraju da pacijenti u Crnoj Gori i dalje nemaju mogućnost dopunskog zdravstvenog osiguranja, već se oslanjaju samo na ono koje je država uredila.

Ozbiljan problem, dodaje Ičević, predstavlja i to što se pacijenti, prema ocjeni članica, nimalo ne uključuju u odlučivanju o ljekovima i terapijama.

On je kazao da članice smatraju da nije došlo do pogoršanja ni u jednom segmentu poslovanja u zdravlju i da ocjenjuju da se kvalitet regulative u posljednje dvije godine poboljšao.

Ičević je, govoreći o pitanjima koja je potrebno dalje razriješiti kako bi se unaprijedila oblast zdravlja u Crnoj Gori, kazao da sve treba posebno da zanimaju modeli finansiranja zdravstvenog sektora, kojima treba omogućiti održivost sistema u kojem sve kompleksnije zdravstvene potrebe građana treba da se zadovolje.

"Važna je kvalitetna legislativa koja je primjenjiva u praksi. Treba preuzeti kvalitetnu praksu i kvalitetne reimbursement politike iz evropskih zemalja sa dobrom dostupnošću ljekova i obezbijediti infrastrukturu za njihovu implemetaciju" ocijenio je Ičević.

Kako je dodao, oblast podataka, big data i registara, u medicini postaju vrlo važni jer se na bazi tih podataka mogu donositi brojne odluke i implementirati različiti modeli za obezbjeđivanje dostupnosti ljekova koji spašavaju živote.

"Način na koji prikupljamo i analiziramo podatke koji postoje u zdravstvenim kartonima, kao i o različitim determinantama zdravlja i bolesti kod stanovništva će dati mnogo odgovora za kojima tragamo. To nas dovodi i do teme digitalizacije, koja je osnova zdravstvenog sistema budućnosti.", rekao je Ičević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније