Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

01. 04. 2019. 10:44 >> 10:08

PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Voz udario ovce u zetskom selu Mahala

U zetskom selu Mahala voz je naletio na stado ovaca i usmrtio njih pet-šest, navodi se u saopštenju NVO "Prijatelji životinja".

Toj NVO obratilo se nekoliko mještana tog zetskog sela, zbog, kako oni tvrde problema koji već duže vrijeme imaju sa svojim komšijom, izvjesnim Zekićem.

Prema njihovim tvrdnjama, on u svom posjedu ima stado ovaca, o kojima niko ne brine, već ih vlasnik pusti da idu po naselju, ne dajući im hranu i vodu.

"Zbog izuzetno loših uslova u kojima te životinje žive, često mnoge od njih se razbole i umru", tvrde mještani Mahale.

Takođe, kako su kazali, nerijetko se dešava da neku od životinja ubije voz, jer se livade na kojima ovce borave nalaze tik uz željezničku prugu.

Najveći problem, kako tvrde Zekićeve komšije, predstavlja to što leševe uginulih životinja niko ne uklanja, već ih po naselju razvlače psi lutalice, a od nesnosnog smrada se ne može proći naseljem, što je pogotovu izraženo u toku ljetnjih mjeseci.

"Komšije su, kako navode, podnosile prijave protiv Zekića, ali bezuspješno, jer prema njihovim tvrdnjama on u inspekcijama ima jake 'veze' i niko ga ne dira", navodi se u saopštenju.

Takođe, prema njihovim tvrdnjama, on životinje ne koristi za proizvodnju mesa i mliječnih proizvoda, već ih je osigurao i kada neka od njih strada, što se često dešava, on naplaćuje odštetu od osiguravajućeg društva, pa su iz tog razloga ove životinje zapuštene, izgladnjivane i bolesne.

Posljednji u nizu slučajeva desio se u subotu oko podneva, kada je voz naletio na Zekićevo stado i tom prilikom usmrtio pet-šest ovaca.

"Leševi su ostali da leže pored pruge do nedjelje u ranim jutarnjim časovima, kada ih je navodno vlasnik uklonio na drugu livadu, a da pri tom nije ispoštovao zakonom propisane mjere, da leševe životinja zakopa na predviđenoj dubini, kako bi se izbjegla mogućnost od širenja zaraze", navode Prijatelji životinja.

Kako navode iz te NVO, oni su u subotu veče telefonom obavijestili dežurnu službu Komunalne inspekcije, čiji su službenici, prema tvrdnjama mješana došli u nedjelju ujutru na lice mjesta, ali vlasnika nijesu pronašli, pa nijesu preduzimali nikakve dalje aktivnosti.

"Nevladina organizacija 'Prijatelji životinja Podgorica' sve svoje kapacitete usmjerava ka borbi protiv neodgovornog vlasništva nad životinjama, a sve u cilju punog poštovanja Zakona o dobrobiti i zaštiti životinja", navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, su Veterinarskoj i Komunalnoj inspekciji podnijeli prijave protiv Zekića i od njih zahtijevali da odmah izađu na lice mjesta i utvrde okolnosti u kojima se životinje nalaze, te da Zekića zbog neodgovornog vlasništva najstrože kazne, u skladu sa kaznenim odredbama propisanim Zakonom.

"I u narednom periodu naša organizacija će nastaviti sa promocijom odgovornog vlasništva nad životinjama, kao i na ukazivanju svih nepravilnosti kod vlasnika i insistiranju na njihovom brzom otklanjanju i sankcionisanju neodgovornog vlasništva", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније