Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

02. 04. 2019. 06:46   >>  06:11

PROSVJETNA INSPEKCIJA

Škole i vrtići kažnjeni sa 59.440 eura

Prosvjetna inspekcija je tokom prošle godine utvrdila 193 nepravilnosti prilikom nadzora predškolskih ustanova, osnovnih i srednjjih škola, zbog čega su izrečene novčane kazne u iznosu od 59.440 eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

 

Kako ističu, nepravilnosti su se uglavnom odnosile na nestručnu zastupljenost nastave, zapošljavanje nastavnika, raspisivanje konkursa, ocjenjivanje učenika i izdavanje javnih isprava, prava djece, učenika i studenata.

“U 2018. godini Prosvjetna inspekcija kako u redovnom nadzoru tako i po inicijativama izvršila je, pored drugih ustanova obrazovanja, nadzor u 37 srednjih i stručnih škola, devet gimnazija i preko 100 osnovnih škola na cijeloj teritoriji Crne Gore. Prošle godine prosvjetna inspekcija izvršila je ukupno 600 inspekcijskih pregleda, u kojima su utvrđene 193 nepravilnosti, dok u 407 slučaja nijesu evidentirane nepravilnosti”, kazali su iz UIP

Kako su istakli, za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti Prosvjetna inspekcija je izrekla 108 mjera ukazivanja i donijela 11 rješenja, koja su izvršena, osim jednog za koje nije dospio rok za izvršenje.

“Takođe, ova inspekcija je podnijela 129 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, od kojih je riješeno 85. U svim slučajevima izrečena je novčana kazna, u ukupnom iznosu (sa troškovima postupka) 59.440 eura”, naveli su iz Uprave.

Nepravilnosti koje su utvrđene, objašnjavaju iz Uprave, bile su iz oblasti predškolskog obrazovanja i vaspitanja, osnovnog obrazovanja i vaspitanja, srednjeg opšteg obrazovanja, stručnog obrazovanja, visokog obrazovanja, vaspitanja i obrazovanja lica sa posebnim potrebama, obrazovanja odraslih i učeničkog i studentskog standarda.

“Nepravilnosti su se odnosile su na nestručnu zastupljenost nastave i zapošljavanje nastavnika do 30 dana, bez raspisivanja konkursa, bez položenog stručnog ispita i licence za rad, sporazumom o dopuni norme časova i sporazumom o preuzimanju nastavnika. Takođe, i na raspisivanje konkursa za zapošljavanje nastavnika bez naznačenog probnog rada kao posebnog uslova za zapošljavanje nastavnika i bez dokaza Ministarstva prosvjete da su obezbijeđena finansijska sredstva, te neposjedovanje valjanog dokaza o stručnoj spremi nastavnika u personalnom dosijeu. Utvrđene su i nepravilnosti u podjeli predmeta na nastavnike i razredna starješinstva, ocjenjivanje učenika i izdavanje javnih isprava, prava djece, učenika i studenata, prava nastavnog i drugog osoblja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, izdavanje javnih isprava polaznicima obrazovanja odraslih”, ističu iz UIP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније