Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

03. 04. 2019. 07:02 >> 07:02

PODACI IJZ

Još dva pacijenta preminula od gripa

Dva pacijenta, 47-godišnji i 67-godišnji muškarci preminuli su protekle sedmice od komplikacija izazvanih virusom gripa, čime se broj žrtava za ovu sezonu popeo na 30.

 

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) je navedeno i da jedan preminuli pacijent nije bio vakcinisan protiv gripa, dok za drugog nije poznato da li je primio sezonsku vakcinu. Epidemiolozi Instituta navode i da je registrovan pad u broju oboljelih u svim uzrasnim grupama.

“Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori u periodu od 25. do 31. marta prijavljeno je 65 osoba sa simptomima nalik gripu, što predstavlja incidenciju od 10,48/100000 stanovnika. To je za oko 36 odsto manja vrijednost u odnosu na vrijednost incidencije iz prethodne sedmice”, piše u izvještaju Instituta, pišu Dnevne novine.

Najveći broj oboljelih od bolesti sličnih gripu registrovan je u uzrastu od 20 do 64 godine. U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta u izvještajnom periodu laboratorijskim putem potvrđeno je šest slučajeva infekcije virusom gripa.

“U pitanju su infekcije virusom gripa tip A. Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 492 491 slučaj infekcije virusom gripa tip A i jedan virusom gripa tip B. Od ukupnog broja laboratorijski testiranih uzoraka od početka sezone, njih 43,23 % je bilo pozitivno na prisustvo virusa gripa (od čega je 99,8% uzoraka pozitivno na virus gripa tip A)”, navode iz Instituta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније