Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

03. 04. 2019. 11:30 >> 11:34

ZA NABAVKU MEHANIZACIJE

Skoro 900 zahtjeva, više od 2,2 miliona investicija

Na javni poziv za dodjelu bespovratne podrške za nabavku mehanizacije, objavljen kroz Agrobudžet za 2019. godinu, pristiglo je 896 aplikacija poljoprivrednih proizvođača, ukupne vrijednosti investicija u iznosu preko 2,26 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

U tom vladinom resoru su zadovojni ovogodišenjim interesovanjem koje je približno onom iz prethodne dvije godine zahedno.

"Prepoznajući potrebu crnogorskih poljoprivrednika da modernizuju i unaprijede primarnu proizvodnju, Ministarstvo je 2017. godine kreiralo mjeru podrške za nabavku mehanizacije. Kako bi pomenuta mjera bila dostupna što većem broju poljoprivrednika, investicije koje se podržavaju ograničene su na maksimalnu podršku do 2.500 eura, dok minimalni iznos za investiciju nije određen. Na ovaj način svi zainteresovani poljoprivrednici imali su mogućnost, da na vrlo jednostavan način nabave mehanizaciju potrebnu za rad na gazdinstvima. Na ovaj način olakšaće se obavljanje poljoprivrednih djelatnosti i ojačati konkurentnost gazdinstava", navodi se u saopštenju.

Kroz javne pozive tokom prethodne dvije godine za nabavku mehanizacije u crnogorsku poljoprivredu investirano je preko 2,5 miliona eura.

"Podržano je ukupno 907 aplikacija sa ukupnim iznosom podrške Ministarstva od 1,25 miliona eura. Trajanje javnih poziva bilo je predviđeno i do 90 dana, ali su zbog utroška predviđenih sredstava podrške javni pozivi zatvoreni 2017. godine nakon 21 dana, a 2018. nakon osam dana trajanja. Najveći broj aplikacija bio je iz sjevernog regiona, 614, gdje je investirano oko 1,6 miliona eura, uz podršku Ministarstva od 828.000 eura. Iz središnjeg regiona podržano je 263 aplikacije, kroz koje je investirano 800.000 eura, dok je isplaćena podrška Ministarstva u iznosu od 394.600 eura. Najmanji broj podržanih aplikacija je iz primorskog regiona, ukupno 30, gdje je investirano 55.000 eura, uz podršku Ministarstva u iznosu od 28.000 eura", kazali su iz Ministarstva.

Iako je javni poziv ove godine najkraće trajao, primljen je najveći broj aplikacija.

"Očekivano, najveći broj aplikacija je iz sjevernog regiona, njih 614 odnosno 68,53%, sa traženom podrškom u iznosu od 736.097,89 eura, dok je vrijednost investicija oko 1,5 miliona eura. Iz središnjeg regiona primljeno je ukupno 237 odnosno 26,45% aplikacija, vrijednosti investicija 687.577,22 eura sa potrencijalnom podrškom Ministarstva u iznosu od 338.877,38 eura. Iz primorskog regiona pristigle su 45 aplikacije odnosno 5,02%, vrijednosti investicija 99.270,53 eura, sa potencijalnom podrškom Ministarstva u iznosu od 49.103,72 eura", navodi se u saopštenju.

U toku je, kako su kazali, administrativna kontrola primljenih zahtjeva, nakon koje će uslijediti terenska kontrola.

"Tokom terenske kontrole potrebno je da sva nabavljena mehanizacija bude na gazdinstvu, kako bi zajedno i partnerski završili potrebne procedure i poljoprivredni proizvođači dobili traženu podršku", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније