Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

03. 04. 2019. 12:50 >> 12:51

DRLJEVIĆ PORUČIO

Reforme doprinijele kvalitetnijem znanju visokoškolaca

Sistemske promjene i reforme u obrazovanju značajno su doprinijele kvalitetnijem znanju visokoškolaca i evropskoj konkuretnosti diploma svih crnogorskih univerziteta, rekao je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Generalni sekretarijat Vlade, u saradnji sa Rektoratom Univerziteta Crne Gore (UCG) i ministarstvima prosvjete, sporta i mladih i nauke, organizovalo je Forum Pitaj ministra, uoči obilježavanju Dana studenata.

Drljević je kazao da je Vlada snažno posvećena stvaranju ambijenta koji garantuje kvalitetan obrazovni sistem iz kojeg izlaze i izlaziće stručni i kvalitetni kadrovi čije će kvalifikacije biti priznate i konkurentne na evropskom i svjetskom tržištu.

Prema njegovim riječima, sveobuhvatnom reformom "stvaramo uslove da svoju državu prepoznate kao plodno tlo za vaše ideje i vašu budućnost vežete upravo za Crnu Goru".

"Mi danas gradimo budućnost i ulažemo u obrazovni sistem ne da bi drugu zemlju obogatili našim talentima, već da bi vi nastavili putem stvaranja prosperitetne i uspješne države", kazao je Drljević.

On je naglasio da je kvalitetan obrazovni sistem prvi korak na tom putu.

"Vjerujem da su sistemske promjene i reforme u obrazovanju značajno doprinijele kvalitetnijem znanju naših visokoškolaca i evropskoj konkuretnosti diploma svih crnogorskih univerziteta. To će biti i doprinos crnogorskoj državi u pravcu jačanja njenih kapaciteta na svim poljima", kazao je Drljević.

On je rekao da reforme na unutrašnjem planu doprinose pripremi Crne Gore za novo vrijeme, kad ćemo biti punopravna članica EU, "a vi ravnopravni građani Unije".

"Iako smo ostvarili zapažene rezultate i napravili ogroman pomak, na tom putu nas čeka još mnogo rada i izazova na koje možemo odgovoriti jedino znanjem, stručnošću, punom posvećenošću, ali i energijom i elanom za novim reformama. Na tom putu Vlada ozbiljno računa na vas, na vašu želju, snagu, energiju i viziju koje su pokretači stvaranja boljeg društva", poručio je Drljević.

Prema njegovim riječima, do tog boljeg, prosperitetnijeg društva, može se doći zajedno, partnerskim odnosom.

"Na nama je da vam stvorimo mogućnosti. Na vama je da ih iskoristite kako biste, na temelju znanja, iskustva, ideja i vizija, ovo društvo, na zdravim osnovama, vodili putem daljeg razvoja i prosperiteta, kao što su to radile generacije prije vas", kazao je Drljević.

On je naglasio da je Crna Gora uvijek imala istaknute pojedince u svijetu nauke, umjetnosti, sporta. "Ljude koji su pronosili svijetlo ime Crne Gore i kojima smo se ponosili".

On je poručio studentima da su pokretačka snaga razvoja Crne Gore.

"Vi ste najvažniji resurs i najveće bogatstvo ovog društva: budući pravnici, ekonomisti, ljekari, inženjeri, naučnici, istraživači, naši budući ambasadori u svijetu. Zato je važno da radite na sebi, da se ne štedite kako biste svojim znanjem popločali put ljepšoj, bogatijoj i uspješnijoj Crnoj Gori", rekao je Drljević.

On je podsjetio da 4. april predstavlja simbol studentskog aktivizma i sjećanje na Žarka Marinovića sa Cetinja, koji je braneći svog druga, izgubio život na antifašističkim studentskim demonstracijama 1936. godine u Beogradu.

"Praznujući vaš dan, ne zaboravite da ste upravo vi nosioci razvoja države, progresivnih ideja i slobodarskih misli", rekao je Drljević.

Rektor UCG Danilo Nikolić je podsjetio da je to najstarija i najveća edukativna institucija, koja nudi sveobuhvatno visokoškolsko i akademsko obrazovanje.

"Ona se ponosi intenzivnim aktivnostima u domenu internacionalizacije, jačanja konkurentnosti i naučno-istraživačke afirmacije i kontinuirano inovira mogućnosti ličnog, profesionalnog i kulturnog razvoja studenata", kazao je on.

Nikolić je kazao da su posvećeni nastojanjima da se učinak i talenat crnogorskih studenata integriše u evropski obrazovni prostor, programima studentske mobilnosti i stručnog osposobljavanja na partnerskim univerzitetima u inostranstvu.

"Cilj UCG je da unaprijedi rad i život studenata osavremenjivanjem studijskih programa, kvalitetnim radom nastavnog osoblja i efikasnijom administrativnom podrškom, obogaćivanjem društvenih, kulturnih i sportskih studentskih aktivnosti i uspješnom saradnjom sa Studentskim parlamentom, u cilju prioritizacije studentskih prava i potreba", rekao je Nikolić.

On je poručio studentima da su tu "da nas uvijek opominjete da može bolje, da podižete standarde, da promovišete aktuelne trendove".

"Vi ste tu nas inspirišete vašim mladalačkim entuzijazmom i intelektualnim potencijalom. Vi ste tu da budete aktivni sudionici i energični kreatori Vaše i naše budućnosti", poručio je Nikolić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније