Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

04. 04. 2019. 13:54   >>  14:00

POKRET ODUPRI SE

Veljović da podnese ostavku

Pokret Odupri se - 97.000 zatražio je da direktor Uprave policije Veselin Veljović podnese ostavku zbog incidenata poslije fudbalske utakmice u Nikšiću koji, kako se navodi, svjedoče o još jednom brutalnom prebijanju golorukih građana.

Navodi se da crnogorska javnost po ko zna koji put gleda snimke na kojima se službenici policije "iživljavaju nad golorukim građanima, u uniformama koje su zadužili od Uprave policije".

"Da li se Veljović osjeća odgovornim? U svakom slobodnom društvu, direktor policije bi podnio ostavku u roku od 15 minuta nakon objave "snimka uznemirujućeg sadržaja" u kojem javnost svjedoči još jednom brutalnom prebijanju golorukih građana", kaže se u saopštenju.

Iz pokreta su upitali da li su ti građani optuženi za nešto? "Da li su ugrožavali policajce na neki način? Da li su predstavljali prijetnju kordonu policajaca pod punom opremom i zaštitom?".

GA: Policajci moraju nositi oznake za identifikaciju

Policijski službenici koji su učestvovali u jučerašnjem prebijanju dijela navijača Varvara, na uniformama nijesu imali oznake na osnovu kojih se može utvrditi njihov identitet, što je nedopustivo poručuju iz Građanske alijanse.

GA je u Izvještaju "Prava lica lišenih slobode u Crnoj Gori 2018" konstatovala da "prava lica lišenih slobode u postupanju službenika Uprave policije još uvijek nijesu garantovana i u praksi njihovo poštovanje ne garantuju ustanovljena i prihvaćena pravila postupanja", dok su u CPT-a zaključili da osobe lišene slobode u Crnoj Gori još uvijek imaju značajan rizik od zlostavljanja od strane policije i da viši menadžment policije mora riješiti ovaj fenomen putem strožih kriterijuma konkurentnog zapošljavanja, boljim aktivnostima obuke i poboljšanjem nadzora.

GA je, kako podsjećaju, više puta ukazivala i na problem nemogućnosti identifikacije policijskih službenika koji maskirani obavljaju određene zadatke, pri tome, kako je utvrđeno, nezakonito postupajući. I CPT je, dodaju usaopštenju, više puta ukazivao na ovu situaciju dajući preporuke, koje, do danas, nijesu realizovane.

"Zato je potrebno bez odlaganja uvesti odgovarajuće individualne oznake za sve policijske službenike, kako bi se omogućila njihova identifikacija, a spriječila dosadašnja praksa u kojoj, kada se registruje ozbiljnije prekoračenje policijskih ovlašćenja koji su prijavljeni državnom tužilaštvu, izostaje djelotvorna istraga, zbog činjenice da su počinioci tih krivičnih djela ostali neidentifikovani" poručuju iz GA.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније