Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

04. 04. 2019. 14:19 >> 14:19

NVO SA ŽABLJAKA PORUČILE

Gradnje bungalova neće biti

Građani Žabljaka okupljeni u nevladinim organizacijama, koji se protive izgradnji bungalova na Crnom jezeru, poručili su Luki Bulatoviću, direktoru agencije Eksplorer, koja je dobila tender za projekat, da gradnje neće biti.

Nevladino udruženje "Turističko udruženje Žabljak" i građanska inicijativa "Dalje nećeš moći", reagovali su povodom izjava Bulatovića koji je rekao da gradnja ekolodževa – ekološko turističkih smještajnih jedinica u Nacionalnom parku "Durmitor", nema nikakve veze sa sječom šuma koja se pominje.

Oni su Bulatoviću zahvalili što je, kako su rekli, zaslužan za ujedinjenje građana Žabljaka i cijele Crne Gore, koji su stali kao jedan i otvoreno rekli "ne" devastaciji i "valorizaciji" Crnog jezera i NP "Durmitor".

"Bez obzira na političku pripadnost, djelatnost koju obavljaju ili mjesto odakle dolaze, bez obzira da li su bungalovi limeni ili drveni i bez obzira da li će na jezeru biti deset ili devedeset plovila građani su svoje rekli – gradnje neće biti", kaže se u reagovanju.

Oni su Bulatoviću poručili da mijenja teze i sebi daje na značaju. Poručili su da im uopšte nije bitno čija kompanija želi da gradi, domaća ili strana, jer gradnje neće biti.

Oni su, reagujući na navode Bulatovića koji je rekao da je ispoštovana zakonska procedura i da se nigdje u ugovoru ne navodi da će biti devedeset plovila ili da će "ekolodž bungalovi sa 5 zvjezdica" biti "limeni".

"Demantuje vas upravo vaš biznis plan kojim ste jasno naveli da planirate kupiti 90 plovila, i u istom biznis planu kao idejno rješenje broj 2 za ekolodž bungalove pojavljuju se famozne 'limenke'", kaže se u saopštenju.

Oni su naveli da su predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma naveli da u planu privremenih objekata, sječe stabala neće i ne smije biti.

"Ali je posao za vas odradila Uprava Nacionalnog parka i pod plaštom sanitarne sječe na mjestu, gdje je planirana gradnja vaših sadržaja posjekla više desetina zdravih stabala – što će i pokazati analize nezavisnih stručnjaka", kaže se u saopštenju.

Oni su se osvrnuli na izjavu Bulatovića koji je rekao da je ugovor potpisan prije godinu i da je sve bilo javno i po zakonu.

"Kako je moglo biti javno ako građani Žabljaka nijesu o tome obaviješteni i nije održana ni jedna jedina javna rasprava?", pitali su iz tih ekoloških organizacija.

Oni su pitali kako je moglo biti javno kada su predsjednik Opštine kao i odbornici u Skupštini Opštine javno saopštili da nemaju saznanja da će u okolini jezera bilo šta da se gradi.

Kako se navodi, ni Bulatović, a ni odgovorni iz JP Nacionalni parkovi ne pričaju više o zaštiti životne sredine.

"Već samo o sječi i famoznoj valorizaciji Nacionalnog parka Durmitor, mjesta kom valorizacija i dodatni sadržaji u vidu bungalova, igraonice, vještačke stijene, avanturističkog parka – ni u kom slučaju nijesu potrebni, a nijesu potrebni ni građanima Žabljaka", poručuje se u saopštenju.

Oni su zahvalili ministru održivog razvoja i turizma Pavlu Raduloviću, koji je rekao da će presuditi volja većine, što je i osnovni princip demokratije.

Oni su Bulatovića i širu javnost pozvali da u petak, u 12 sati u sali Stožina prisustvuje sastanku u organizaciji Turističko udruženje Žabljak kako bi čuli šta stručnjaci iz oblasti ekologije, biologije, urbanog planiranja i ekonomije imaju reći na projekat "valorizacije" Crnog jezera.

Oni su pozvali građane da im se u subotu u 12 sati pridruže na rampi kod Crnog jezera, na protestnom skupu "Dalje nećeš moći".

"Pozivamo građane da nam se pridruže kako bismo jasno poslali poruku da je svima u interesu očuvanje Crnog jezera, ne samo kao bisera Crne Gore, već kao i UNESCO svjetske baštine i da gradnje neće biti", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније