Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

05. 04. 2019. 17:32   >>  17:32

USPJEŠAN NAUČNI DOGAĐAJ

Bjelica: Najjači brend u oblasti sportskih nauka

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića je prepoznat ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu, po broju naučnih publikacija, naučnih radova i projekata, što je za primjer na nivou države, kazao je rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić na konferenciji „Sport, fizička aktivnost i zdravlje: Savremene perspective” koja je otvorena u Dubrovniku.

 

Oko 222 registrovana učesnika iz 42 zemlje svijeta učestvuju na najvećem internacionalnom događaju u oblasti sportskih nauka, koji je potekao I koji se organizuje iz Crne Gore..

Organizatori konferencije, koja traje od 4. do 7. aprila, su Crnogorska sportska akademija, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i 12 partnerskih fakulteta iz zemalja EU i regiona.

Rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić kazao je da se nakon 15 godina tradicije održavanja u Crnoj Gori, konferencija održava prvi put u Cavtatu u Hrvatskoj. Okupivši oko 200 učesnika iz svih krajeva svijeta, naveo je on, promoviše ne samo  Univerzitet Crne Gore i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje već i sport i sportske nauke.                

"Fakultet za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića je prepoznat ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu, po broju naučnih publikacija, naučnih radova i projekata, što je za primjer na nivou države. Ovaj način promovisanja Univerziteta doprinosi boljoj međunarodnoj vidljivosti i rangiranju, što je veoma značajno za nas", istakao je rektor Nikolić.

Predsjedavajući CSA konferencije profesor Duško Bjelica kazao je da je ova 16. konferencija nadišla sve dosadašnje,  po broju učesnika, broju radova, kao i kvalitetu samih radova.

"Sa zadovoljstvom možemo da tvrdimo, već  sada, da smo sigurno najjači brend kada su u pitanju sportske nauke i samim tim smo i zadobili povjerenje da već danas pregovaramo da se sljedeća konferencija održi na Azurnoj obali, na Antibima, u Francuskoj. To je za nas veliko priznanje za sav dosadašnji rad koji smo uložili. Drago nam je što su ljudi iz gotovo 50 zemalja svijeta prepoznali ne samo naš trud već i rezultate rada", kazao je profesor Bjelica.

On se zahvalio svim partnerima koji su podržali konferenciju i omogućili da ona bude na zavidnom nivou, a posebno partnerskim fakultetima iz zemalja EU i regiona.

 

 Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović je izrazio žaljenje što se ova konferencija održava van Crme Gore i izrazio nadu, da se nakon potencijalnog održavanja iduće godine u Francuskoj, ponovo vrati u Crnu Goru, jer Crna Gora to zaslužuje.

"Ovo je crnogorski brend, iz Crne Gore je sve počelo i nadam se da će biti sluha i u Crnoj Gori da se pomogne rad ove konferencije i da se konferencija zadrži", kazao je Simonović. On je dodao da je svjedočio rastu ove konferencije i da je siguran i u njen dalji rast.

"Ozbiljne zemlje i te kako vode računa o nauci u sportu. Vjerujem da ćemo to prepoznati, i prepoznali smo u Crnoj Gori, samo da to dobije i jednu širu dimenziju, a nadam se da uskoro hoće", istakao je Simonović.             

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Stevo Popović saopštio je precizne podatke o statistici konferencije koja govori o njenoj ovogodišnjoj prestižnosti.

On je naveo da konferencija ima 222 registrovana učesnika iz 42 zemlje svijeta. Istakao je i zanimljivi podatak da u da na konferenciji učestvuje manje žena u odnosu na muškarce, ali da vjeruje da nagrada za najbolju ženu u nauci promijeniti ovaj trend u budućnosti. Pored ove nagrade dodjeljuje se i nagrada za najbolje mladog naučnika koja treba da promoviše naučnu aktivnost među mladima.

"Za 32 studenta smo omogućili da prođu kroz CEEPUS trening školu, slušaju četiri tročasovna predavanja, gdje će učiti kako da napišu i objave naučni rad u oblasti sportskih nauka", kazao je Popović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније