Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

05. 04. 2019. 18:16   >>  18:15

DEBATA

Obrazovanjem protiv dječijeg prosjačenja

Bolja saradnja nadležnih institucija i obrazovanje Roma najbolji su način za borbu protiv dječjeg prosjačenja, ocijenjeno je na debati koja je organizovana uoči Svjetskog dana Roma.

 

 

Debatu „Stop dječjem prosjačenju“, organizovali su Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori i EU info centar, a njoj je prethodila projekcija istoimenog filma Nikole Vukčevića, koji je režirao uz finansijsku podršku EU.

 Vukčević je kazao da je tokom stvaranja filma „Stop dječjem prosjačenju“ uvidio da nedostaje saradnja nadležnih institucija, kako bi se riješio taj problem među romskom djecom.

„Ako ova zemlja ima zakone, onda ova djeca ne mogu da budu na ulici“, rekao je on i poručio da postoje praktični načini kako, mimo institucija, može da se pomogne.

 Vukčević smatra da je potrebno obezbijediti posao za roditelje Rome, jer, kako je naveo, kada oni počnu da zarađuju na poslu sigurno neće slati djecu da prosjače.

 Protagonista filma „Stop dječjem prosjačenju“ je Elvis Beriša, romski aktivista koji je uspio da prevaziđe izazove, obrazuje se i zaposli.

On je, kako se navodi, za razliku od većine sunarodnika, imao snažnu podršku roditelja, iako su teško živjeli.

Beriša je kazao da je neophodno da svi budu podrška djeci koja su prinuđena da napuste školovanje da bi pomagala porodici.

„Kada sam upisao srednju školu, morao sam da biram da li ću nastaviti školovanje ili naći neki posao, kako bih pomogao porodici. Odlučio sam da se dalje obrazujem, ali isto tako sam morao i da radim poslije ili prije škole. Nakon srednje škole sam nastavio da budem uporan i odlučio da upišem i fakultet“, rekao je on.

 Kako je saopšteno, Berišin primjer potvrđuje stav da je obrazovanje jedno od rješenja u borbi protiv dječjeg prosjačenja, jer je zahvaljujući njemu on uspio da nađe posao i tako se izdržava.

„Ako primijetite da neko dijete ima slabe rezultate, ili mu nedostaje vaspitanje, ne treba da izbjegavate tu djecu već im pokažite svojim primjerom kako treba da se ponašaju“, dodao je on.

Kako se navodi, u publici su bili učenici i nastavnici podgoričkih osnovnih škola koje pohađaju i romska djeca.

Direktorica Osnovne škole (OŠ) „Božidar Vuković Podgoričanin“, Ljubinka Nedić je kao glavni izazov u školovanju romske djece navela stav njihovih roditelja prema obrazovanju, socioekonomski status i običaje.

Ona je poručila da svako od nas treba, i može, da pomogne toj djeci i tako posredno smanji mogućnost da počnu da prose.

„Sjedite sa njima u klupi, provodite mali i veliki odmor sa njima, slavite zajedno rođendane, sjedite pored njih u autobusu kada idete na izlet ili budite zajedno u sobi na ekskurziji, učite sa njima, pomozite im da savladaju crnogorski jezik“, poručila je Nedić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније