Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

08. 04. 2019. 07:52 >> 07:52

ZA BOLJI POLOŽAJ

Svjetski je dan Roma

U svijetu će danas biti obilježen 8. april Svjetski dan Roma, ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj pripadnika tog naroda, a države u kojima žive podstakle da obrate posebnu pažnju na unapređenje njihovog položaja.

Svjetski dan Roma obilježava se povodom prvog svjetskog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu, i smatra se jednim od najvažnijih događaja u istoriji tog naroda.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi, himni, jeziku i službenim prihvatanjem naziva Rom, što znači čovjek.

Predsjednik Milo Đukanović poručio je da su Romi su dio moderne crnogorske istorije i aktivno doprinose i učestvuju u svim uspjesima koji su zajednički ostvareni.

"Kontinuirani napori koje smo iskreno ulagali u unapređenje položaja Romske populacije, danas daju konkretne rezultate, što je i konstatovano u brojnim izvještajima međunarodnih organizacija", naveo je Đukanović u čestitki.

Čestitajući Dan Roma premijer Duško Marković podsjetio je da su u decembru prošle godine obezbijeđeni stanovi za 171 porodicu iz kampa Konik 1, čime je nakon 18 godina zatvoren najveći kolektivni centar u Crnoj Gori.

“Prilika je i da saopštim da smo upravo ovih dana usvojili dokument kojim se uspostavljaju mjere i aktivnosti sa ciljem unapređenja statusa pripadnika romske zajednice u oblasti obrazovanja, zapošljavnja, kulture i zaštite identiteta”, naveo je Marković.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa Centrom za očuvanje i razvoj kulture manjina i Romskim savjetom, obilježiće sjutra Svjetski dan Roma događajem „Rušimo predrasude“ u KIC-u Budo Tomović.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine odlučeno je da se 8. april, proglasi za Svjetski dan Roma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније