Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR Centar, Objavila: J.B.Č. ]

08. 04. 2019. 09:42 >> 09:42

PUTEM MIKROBITA

Osnovci iz CG treći u regionu u programiranju

Treće mjesto na regionalnom takmičenju u programiraju putem džepnog računara mikrobita, koje je na Digitalom samitu zemalja Zapadnog Balkana organizovao Britanski savjet, osvojili su učenici OŠ Marko Nuculović iz Ulcinja. Irena Selčanin, Nora Selčanin i Anabela Radulović, predvođene nastavnikom Alfredom Marinkovićem, kreirale su projekat “Pametni parking” - automatizovan sistem koji detektuje broj praznih mjesta, otvara rampu i signalizira kada se parking popuni.

Učesnici su imali zadatak da naprave rješenje uz pomoć džepnog računara mikrobita koji će biti odgovor na neki realan problem.

"Ideja za ovaj projekat potekla je baš sa lokala, jer u našem gradu ne postoji parking koji funkcioniše po ovom principu. Rampa se podiže iako nema slobodnih mjesta, pa vozači kruže i po dva do tri puta automobilima unutar parkinga. Mi smo isprogramirali da se na mikrobitovima prikaže broj slobodnih mjesta prije same rampe, pa vozači odmah dobijaju informaciju koja im je potrebna", objašnjava Irena Selčanin, učenica devetog razreda OŠ Marko Nuculović.

Na regionalnom takmičenju u programiranju, koje je održano u okviru projekta britanskog savjeta "Škole za 21. vijek", učestvovali su učenici iz 13 osnovnih škola širom regiona.

"Danas smo imali priliku da vidimo projekte osnovaca koji su bili uključeni u pilot fazu programa sprovedenu u prethodne dvije godine. Zahvaljujući investiciji britanske vlade od 10 miliona funti, sada će sve škole na Zapadnom Balkanu imati svoje mikrobit uređaje. Na ovaj način Britanski savet će omogućiti da million učenika stekne nove digitalne vještine i osnove programiranja, koje zahtjeva savremeno tržište rada", rekla je Vanja Madžgalj, direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori.

Prilikom ocjenjivanja radova, žiri je uzimao u obzir vještine kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, kao i timski rad i vještine programiranja.

"Pametna kuća, parking senzori, tajmer za ljekove, samo su neki od projekata kojima su djeca danas pokazala koje su sve mogućnosti rada sa mikrobitovima. Najveća korist ovog uređaja je što tehnologija više nije prisutna samo u STEM predmetima, već ima primjenu i u učenju jezika, na časovima muzičkog, istorije, geografije", rekla je Magda Vud, predsjednica žirija i šefica odsjeka za učenje u Mikrobit fondaciji.

"Veoma smo ponosni što zajedno sa Britanskim savjetom radimo na programu "Škole za 21. vijek". Ovo je naš najveći internacionalni projekat koji učenike Zapadnog Balkana uključuje u istu platformu koja se primjenjuje u deset vodećih zemalja u matematici i nauci", dodala je ona.

Štandove sa izloženim radovima osnovaca iz Crne Gore obišao je i ministar prosvjete Damir Šehović.

"Najteže je mijenjati ukorjenjene stereotipe, a nama je potreban novi sistem gdje učenici neće memorisati gradivo već gdje će se podsticati inovativnost. Jedan od načina za promjenu koncepta nastave jeste i digitalizacija obrazovanja. Zahvalni smo Britanskom savjetu jer će sada sve škole biti opremljene mikrobit džepnim računarima u sklopu projekta "Škole za 21. vijek". Iskustva iz pilota su sjajna, a mikrobit koding klubovi se šire. Cijenim što je Velika Britanija prepoznala da je ovaj projekat svima potreban i što ulazi u naše zemlje", rekao je Šehović.

Trogodišnji program "Škole za 21. vijek" u Srbiji i širom Zapadnog Balkana sprovodi Britanski savjet, a u našoj zemlji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete. Obuhvatiće sve osnovne škole u svim gradovima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније