Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 04. 2019. 16:23 >> 16:21
1

DAN ROMA

Zenka: CG cijeni značaj suživota

Crna Gora visoko cijeni značaj suživota i sprovodi sve potrebne aktivnosti u cilju očuvanja, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

Zenka je čestitao svim pripadnicima romske populacije Svjetski dan Roma. Naglasio je da će Vlada Crne Gore nastaviti da unaprijeđuje položaj romske zajednice u Crnoj Gori zajedno sa svim relevantnim partnerima.

"Da bismo razumjeli čovjeka, moramo poznavati i razumjeti njegovu istoriju i kulturu. U prethodnom periodu dokazali smo posvećenost Crne Gore očuvanju koncepta multinacionalne i multikonfesionalne države”, istakao je Zenka.

Prema njegovim riječima, posebno je važno što se zajedno odnosimo prema svim izazovima sa kojima se romske populacija suočava kako bi ostvarila sva svoja prava.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav istakao je da se EU zalaže za društvo gdje je jednak tretman realnost za sve manjine, društvo u kojem su romskim zajednicama data ista prava i mogućnosti kao i svim ostalima.

"EU ohrabruje Crnu Goru da ispuni svoje obaveze, da ojača borbu protiv diskriminacije i da podrži učešće i predstavljanje Roma u svim sferama života u privredi i društvu", istakao je Orav.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković rekao je da prilika da se zapitamo, da li smo učinili dovoljno za stvarno i suštinsko uključivanje Roma kao naših sugrađana u naš svakodnevni život. Zaštitnik smatra da nijesmo.

"Moramo posvećenije, zajedničkim planovima i zalaganjima doprinositi da se svaki pripadnik romske populacije osjeća prihvaćeno i da živi u uslovima dostojnim čovjeka, u uslovima koji poštuju urođeno dostojanstvo i autonomiju", zaključio je Baković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније