Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

09. 04. 2019. 21:54 >> 21:54

BOŠNJAK ČELNICIMA

Saopštite podatke po kojima je CG zdravstvo na evropskom nivou

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak, pozvala je čelnike u zdravstvenom sistemu da saopšte mjerljive činjenice na osnovu kojih tvrde da je crnogorsko zdravstvo na nivou evropskog.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović je, povodom Svjetskog dana zdravlja, 7. aprila, rekao da je Crna Gora obezbijedila efikasan primarni nivo zdravstvene zaštite, i da crnogorsko zdravstvo, kada je u pitanju ta oblast, stoji rame uz rame s razvijenim evropskim zemljama.

Bošnjak je u reagovanju kazala da se, čitajući izjave pojednih čelnika u zdravstvenom sistemu Crne Gore, pita da li oni žive neki realan život ili su se toliko "navukli na šarene laže" koje plasiraju građanima, da su počeli da vjeruju u to.

Prema njenim riječima, ne bi loše bilo da čelnici u zdravstvu to malo podrobnije predoče građanima.

"Dajte broj preventivnih programa, statističke podatke u vezi sa procesom prije, za vrijeme i poslije ispitivanja, podatke o dijagnozama i terapeutskim procedurama, o broju i kvalitetu medicinske opreme kupljene za preventivne i ostale medicinske programe na nivou svih zdravstvenih ustanova u Crne Gore, ne samo u Kliničkom centru", navela je Bošnjak.

Kako je kazala, bilo bi dobro da saopšte i broj ljekara u protekloj godini edukovanih u Evropi sa evropski priznatim licencama, "da vidimo koliko i na nivou obrazovanja kadra ulažete u bolje zdravstvo jer u suprotnom svako će više vjerovati svojim očima nego vašim bajkama i hvalospjevima, da smo rame uz rame sa evropski razvijenim zemljama".

"Imate li vi ikakvu saradnju sa zemljama Evropske unije (EU) na preventivnim programima i poštujete li važeće protokole po kojima se radi u EU, jer koliko znam oni promovišu medicinu zasnovanu na dokazima, mjerljivim rezultatima na osnovu ispitivanja i fakata, a ne na praznim riječima i prežvakanim floskulama", upitala je Bošnjak.

Ona je upitala čelnike u zdravstvu po čemu je to crnogorski zdravstveni sistem u vrhu.

"Da li po zapuštenim čekaonicama i toaletima u domovima zdravlja, sa čistačicama kojima ste uvalili metle iz praistorije, gdje niko nikad nije imao priliku da vidi dezinficijens za ruke, možda jednom davno na prvom tenderu, a sada ostale samo prazne flašice na zidovima", kazala je Bošnjak.

Ona je poručila zvaničnicima u zdravstvu da "ne potcjenjuju narod i njegov zdrav razum".

Prema riječima Bošnjak, ima zemalja EU koje imaju deficit kadra i čiji su ljekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti preopterećeni, ali je zato oprema sa kojom rade najmodernija, njihove plate su na visokom nivou, kadar uvažen i poštovan a radni prostor adekvatan.

"A pogledajte naše domove zdravlja na šta liče, posebno pojedini koji su pravo ruglo, za koliku platu rade naši ljekari i medicinsko osoblje, sa kojom opremom, a da ne govorim pod kakvim pritiscima rade", rekla je Bošnjak.

Ona je pozvala čelnike zdravstva da obiđu domove zdravlja, ali ne sa najavom, već neočekivano.

"Popričajte sa zdravstvenim radnicima bez prisustva direktora i svite, popričajte sa pacijentima koji su u čekaonicama, obiđite prostor, bez najave! Sigurna sam da ćete saznati mnogo toga što ne znate ili ne želite da saznate", navela je Bošnjak.

Ona je naglasila da su pacijent i zdravstveni radnici "jedno, neraskidivi su, jedno bez drugog ne postoje, ne funkcionišu".

"A vi gospodo ovakvim izjavama samo stvarate jaz i okrećete jedne protiv drugih. Pacijentima pričate da su uslovi odlični, da je sve na evropskom nivou, pa se stiče utisak da tu idiličnu sliku eto kvare samo zdravstveni radnici koji su takvim uslovim nezadovoljni i baš zbog toga zabušavaju", smatra Bošnjak.

Kako je navela, zbog takvih i sličnih izjava dolazi do čestih fizičkih napada na zdravstvene radnike. "Pogledajte samo atmosferu u kojoj rade ljekari u domu zdravlja na Koniku. To je baš onako, na Evropskom nivou" poručila jue Bošnjak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније