Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 04. 2019. 14:57 >> 14:57
1

DPNCG

Kotorski sud štiti slobodu izražavanja

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) izražava zadovoljstvo zbog presude Osnovnog suda u Kotoru, u kojoj se sud pozvao na član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima kojim se garantuje sloboda izražavanja.

Kako ocjenjuju iz DPNCG, presuda je veoma važna za uspostavljanje dobre prakse u zaštiti slobode izražavanja, posebno za novinare.

Sudija Osnovnog suda u Kotoru Mišo Jakšić pozvao se na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, odbacivši tužbu za klevetu sa obrazloženjem da se radi o vrijednosnom sudu na koji se ima pravo po članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji garantuje slobodu izražavanja. Sudija je ocijenio da je podnosilac tužbe za klevetu, javna ličnost i da se kritika koja je iznijeta tiče njega i njegovog medija, a ne njegovog privatnog života", navodi se u saopštenju.

Za DPNCG relevantna je primjena Evropske konvencije i prakse Evropskog suda u vezi člana 10, bez obzira o kom se premetu radi i ko su stranke u postupku.

"Sloboda izražavanja jedna je od osnovnih temelja demokratskog društva, koja podrazumjeva i širenje informacija koje šokiraju, uznemiravaju, vrijeđaju ako su one u javnom interesu", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je Evropski sud u više navrata potvrdio da „novinarska sloboda obuhvata i moguće pribjegavanje određenom stepenu pretjerivanja, ili čak i provokacije” i da je u takvim slučajevima, „nacionalna sloboda procjene ograničena interesom demokratskog društva u omogućavanju štampi da vrši svoju vitalnu ulogu ’javnog čuvara’ u davanju informacija koje su od ozbiljnog javnog interesa”.

Pretjerivanje i provokacija tipične su karakteristike satire, koju dodaju, Evropski sud smatra „oblikom umjetničkog izražavanja i socijalnog komentara i, shodno njenim stvarnim osobinama pretjerivanja i iskrivljavanja stvarnosti, ona naravno ima za cilj da isprovocira i agituje, i stoga doprinese javnoj raspravi".

Sloboda izražavanja "obuhvata ne samo ‘informacije’ ili ‘ideje’ koje se blagonaklono primaju ili se smatraju bezopasnim ili nevažnim pitanjima, već i one koje vrijeđaju, šokiraju ili uznemiravaju državu ili bilo koji dio stanovništva. Takvi su zahtjevi pluralizma, tolerancije i otvorenosti bez kojih nema ‘demokratskog društva’”.

Iz DPNCG ističu da ovo načelo stvara neophodan prostor za zdravu, pluralističku javnu raspravu u demokratskom društvu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније