Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

10. 04. 2019. 11:25   >>  11:25

NASTAVNICI POLICIJSKE AKADEMIJE

"Nadležni da ispoštuju zakon"

Nastavnici Policijske akademije iz Danilovgrada koji već 16 dana štrajkuju uz parolu "Akademijo ne damo te" apeluju na nadležne državne organe a posebno članove Upravnog odbora te ustanove da u skladu sa svojim nadležnostima preduzmu mjere na koje ih, kako su kazali, obavezuju zakon i statut.

"Oni su već dovoljno informisani i sve naše tvrdnje su im debelo potkrijepljene dokazima. Ćutanje i ne preduzimanje nikakvih koraka u našim mjerilima znači i odobravanje", navodi se u saopštenju.

Nastavnici apeluju na institucije, građane, nevladine i međunarodne organizacije i sredstva informisanja da ih podrže jer, kako su kazali, njihova borba nije rezultat ličnih animoziteta već posljednji čin u cilju zaštite vrijednosti i poštovanja pravila i zakona.

"Bili bi licemjeri da obaramo svoje đake na ispitima zbog nedovoljnog poznavanja zakonskih procedura u policijskom postupanju a da pritom žmurimo na bezakonje koje se sprovodi na Policijskoj akademiji. Ne možemo dozvoliti da jedan čovjek pretvori Akademiju u svoj licni posjed nakon njene devastacije u pravnom, moralnom i ljudskom smislu", navode nastavnici Policijske akademije.

Devastacija Akademije, kako su kazali, sprovedena je sistemski i u više faza.

"Nakon donošenja Statuta i Akta o sistematizaciji, u suprotnosti sa Ustavom i zakonom, donešen je i Kolektivni ugovor bez učešća Sindikata. Nasilna smjena sindikalnog predstavnika i grubo miješanje u rad Sindikata su uslijedili nakon reakcije na pravno nasilje koje se do tada sprovodilo na Akademiji. Zatim se krenulo u lične obračune kroz nasilnu i nezakonitu smjenu naših predstavnika u Upravnom odboru i na kraju nezakonite suspenzije četiri nastavnika. U svim tim postupanjima se ne vodi računa što će sve nezakonite radnje rezultirati sudskim postupcima koje će na kraju platiti građani Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Nastavnici ističu da su oni gradili tu instituciju, implementirali standarde koji je po sadržaju i kvalitetu obuke svrstavaju u red sličnih evropskih obrazovnih institucija. Po primjeni standarda u policijskoj obuci, kako su kazali, odavno su u Evropskoj uniji.

"Svi naši zahtjevi upućeni Upravnom odboru, ministru, premijeru i lokalnoj upravi bili su isključivo sa jednim ciljem da sačuvamo ono što smo godinama gradili na Policijskoj akademiji. Naš glas nije motivisan ni ličnim ni političkim interesima već iskljucivo profesionalnim", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније