Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 04. 2019. 17:08   >>  18:16

U MOJKOVCU

Bespravna sječa više od 100 kubika drva

Kordinacioni tim za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu koji je, prošle sedmice, započeo intenzivne aktivnosti u cilju efikasnijeg djelovanja u borbi protiv ovih pojava, već daje rezultate. Tokom prošle sedmice na području Mojkovca otkrivena je bespravna sječa većeg obima - preko 100 m3 tehničkog drveta, koje je bilo dopremljeno do lokalnog prerađivačkog pogona, bez dokumentacije o porijeklu proizvoda.

Kako se navodi u saoštenju Ministarsta poljoprivrede, to je, između ostalog, bio povod za održavanje sjednice u Mojkovcu.

Podsjećaju da je cilju efikasnije borbe sa svim vidovima bespravnih aktivnosti u šumarstvu, Vlada na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, na sjednici 21. marta usvojila Akcioni Plan za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu i formirala međuresorsko Koordinaciono tijelo. U sastavu tog tijela su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Uprave za šume, predstavnici Uprave policije, Vrhovnog državnog tužilaštva, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave carina, Poreske uprave, kao i predstavnik nevladinog sektora.

Na sastanku kojim je predsjedavao državni sekretar za šumarstvo i drvnu industriju Milosav Anđelić predstavljeni su prvi rezultati na suzbijanju bespravnih aktivnosti. Sjednici je prisustvovao i predsjednik Opštine Ranko Mišnić.

"Kada je riječ o navedenom slučaju otkrivanja bespravne sječe na području te opštine, saopšteno je da su u postupak uključeni inspekcijski organi, odjeljenje privrednog kriminaliteta, te osnovno tužilaštvo iz Bijelog Polja. Sva relevantna dokumentacija je prikupljena i predmet je ustupljen tužiocu kako bi se počinilaci ovog djela procesuirali", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Oni ističu da će Koordinacioni tim, kako je i najavljeno, posebnu pažnju posvetiti kontroli preduzeća korisnika šuma, prvenstveno sa aspekta njihovog zakonitog poslovanja, ažurne dokumentacije i izmirenih obaveza prema zaposlenim i državi, posebno u onim preduzećima koja imaju po jednog zaposlenog.

"Prethodnom analizom utvrđeno je da je ostvareni prihod 202 preduzeća koja imaju prijavljenog samo jednog radnika u 2018. godini iznosio 4.649.462 €. Na dan 10. april 2019. godine obaveze ovih preduzeća po osnovu neplaćenih poreza iznosile su 1.851.302 €", kazali su iz Miistarsva.

Reagujući na uočene pojave, nadležni organi su, kako dodaju, u period između dvije sjednice Kordinacionog tima izvršili kontrole u ovoj kategoriji preduzeća.

"Kontrolisano je 134 preduzeća i tim povodom su donijeta rješenja o prinudnoj naplati potraživanja. Kontrole inspekcijskih organa u vezi kontrole rada na crno u ovim preduzećima je u toku", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da je Uprava za šume analizirala informaciju vezanu za zaštitu šuma na području opštine Kolašin, koja je određena kao pilot oblast,

"U tom pravcu su data konkretna zaduženja za monitoring svih koncesionih ugovora i preduzeća korisnika šuma na terenu, a prvenstveno sa aspekta njihovog zakonitog poslovanja, ažurne dokumentacije i legalnosti sječe. U cilju eliminisanja sivog tržišta, pojačaće se kontrola svih drvoprerađivačkih kapaciteta, s obzirom na informacije o postojanju neregistrovanih pogona, posebno u pograničnim područjima", navodi se u saopštenju.

Današnjem sastanku prethodilo je usvajanje Protokola kojim su definisani principi međusobne saradnje uključenih institucija, kao i civilnog sektora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније