Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

12. 04. 2019. 15:28 >> 17:33
1

PEJANOVIĆ

Društvene mreže opasnost za propagiranje radikalizma

Digitalno i doba masovnih medija širi mogućnosti za propagiranje radikalizma i nasilnog ekstremizma, te ne smijemo zanemarivati opasnost koju potencijalno predstavljaju online sadržaji i društvene mreže, saopštio je državni sekretar i nacionalni koordinator za nasilni ekstremizam Dragan Pejanović otvarajući danas u Budvi Regionalnu radionicu o prevenciji radikalizacije na internetu.

Aktivnosti koje Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Crne Gore sprovode na ovom planu, koje su u svojoj osnovi preventivne, biće dodatno ojačane u cilju jačanja otpornosti cjelokupnog društva na ove pojave, s posebnim fokusom na mlade, koji su najranjivija kategorija.

"Državni sekretar Pejanović je istakao da su mjere predviđene Akcionim planom za tekuću godinu upravo usmjerene na osposobljavanje omladine za kritičko promišljanje, kroz razne obuke, radionice, sport, posredstvom kojih ćemo unaprijediti njihovo znanje o pojavama nasilnog ekstremizma i radikalizacije, ali i podstaći skeptički i kritički stav prema sadržajima koji se nude na internetu", navodi se u saopštenju MUP-a.

Pitanje regulisanja sadržaja na internetu je kompleksno pitanje, naveo je Pejanović, dodajući da apsolutna sloboda izražavanja ne postoji ukoliko se njome izaziva govor mržnje ili ugrožava integritet pojedinaca ili grupe, po bilo kom osnovu.

"Prevencija nije zadatak samo bezbjednosnih službi, već je potreban angažman svih relevantnih subjekata na lokalnom i nacionalnom nivou, a jačajući regionalno i međunarodno povezivanje doprinosimo očuvanju mira, bezbjednosti i stabilnosti koji su osnov slobodnog demokratskog društva i ekonomskog razvoja", zaključio je državni sekretar Pejanović.

Regionalna radionica o prevenciji radikalizacije na internetu koju su zajedno organizovali Savjet za regionalnu saradnju i Nacionalni međuresorski operativni tim za implementaciju Akcionog plana za sprovođenje Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma okupila je stručnjake iz regiona kako bi se pozabavili suštinom korišćenja interneta za radikalizaciju i definisali odgovore na različite aspekte online radikalizacije.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније