Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

12. 04. 2019. 16:31 >> 16:33

DARMANOVIĆ U POLJSKOJ

Regionalna saradnja put ka evropskoj budućnosti

Crna Gora je posvećena očuvanju dobrosusjedskih odnosa i regionalnoj saradnji, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović. Ponovio je da, u tom pravcu, "nastojimo u kontinuitetu podsticati povjerenje i saradnju, čime jačamo i evropsku perspektivu regiona.

 

Darmanović je učestvovao u sastanku ministara vanjskih poslova u okviru Berlinskog procesa, održanom danas u Varšavi.

Govoreći na sastanku u čijem fokusu su bila bilateralna pitanja i doprinos Berlinskog procesa njihovom rješavanju, šef crnogorske diplomatije je pozdravio i nedavno potpisivanje sporazuma o ukidanju rominga u regionu, istakavši da je važno nastaviti istim tempom i u odnosu na druga pitanja od zajedničkog interesa.

Na toj liniji posebno je ukazao na značaj crnogorske inicijative za osnivanje međunarodnog Instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi.

"Ova naša inicijativa dodatno bi promovisala saradnju u domenu nauke i tehnologije, a istovremeno bi predstavljala platformu za dalju edukaciju i povezivanje talentovanih mladih ljudi, što predstavlja naš zajednički cilj", ocijenio je ministar.

 Ukazao je da je, u okviru Berlinskog procesa, važno nastaviti sa realizacijom infrastrukturnih projekata što značajno doprinosi daljem ekonomskom razvoju, kao i ukupnoj stabilnosti i bezbjednosti regiona.

“Tokom sastanka, kojim su predsjedavali ministri vanjskih poslova Poljske i Njemačke Jacek Czaputowicz i Haiko Mas, pohvaljena je dinamika realizacije obaveza preuzetih na prethodnim samitima, uz poseban osvrt na zajedničke deklaracije potpisane u julu u Londonu, koje se odnose na regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose, status nestalih osoba i ratne zločine. Istaknuto je, takođe, da je Zapadni Balkan važan dio Evrope, te da agenda Berlinskog procesa, čiji je fokus na boljem povezivanju i jačanju saradnje i razumijevanja, u značajnoj mjeri podstiče integraciju regiona u EU”, navodi se u saopštenju.

Ministarskom sastanku u Varšavi prethodila je radna večera za šefove diplomatija čiji je domaćin bio predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda. Ključna tema razgovora bila je politika mladih te njihova uloga u izgradnji stabilnijeg regiona.

Na marginama susreta u Varšavi održan je i ministarski sastanak Fonda za Zapadni Balkan. Šefovi diplomatija Crne Gore, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine usvojili su zajedničku deklaraciju kojom je još jednom potvrđena posvećenost svih zemalja Zapadnog Balkana saradnji kao najboljem načinu za obezbjeđivanje trajne stabilnosti, te boljeg povezivanja, razvoja i napretka.

Ministar Darnanović je kazao da je Poljska učinila sve da samit u Poznanju bude uspješan.

" Što se Crne Gore tiče, predstavili smo nekoliko projekata jer je Berlinski proces upravo o projektima i razvoju, o povezivanju na Zapadnom Balkanu. Prije svega, naš glavni prijedlog je da se u Poznanju potpiše Memorandum o razumijevanju između zemalja učesnica za uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope", kazao je on.

Ovaj predlog je, kako je naveo Darmanović,  od strane poljskog predsjedništva dočekan sa velikom podrškom, jer se radi o prvom prijedlogu takve vrste.

"Mi vjerujemo da će premijeri potpisati ovaj memorandum na samitu u julu ove godine. Takođe, kandidovali smo dva projekta koji bi bili finansirani iz Zapadnobalkanskog investicionog okvira, i to su druga faza Autoputa, dionica Mateševo-Andrijevica, za koji očekujemo 54.6 miliona i projekat infrastrukture regionalnog vodovoda i odvođenja otpadni voda za koji očekujemo 4.3 miliona. Dali smo i punu podršku radu Kancelarije za mlade u Tirani a Crna Gora je i prva otvorila lokalnu kancelariju u Podgorici”, kazao je on I dodao:

“Što se tiče bilateralnih pitanja mogli smo da predstavimo jednu konstruktivnu agendu jer mi nemamo otvorenih pitanja sa susjedima. Crna Gora je i ovdje prepoznata kao učesnik i susjed koji promoviše agendu mira, stabilnosti i saradnje u regionu."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније