Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 04. 2019. 19:06   >>  19:06 1

VLADA I UNICEF

Strategija za podršku pravima djece

Trideset godina od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, djeca i mladi Crne Gore aktivno učestvuju u izradi nacionalne strategije o njihovim pravima.

Oni će, zajedno sa drugim partnerima i predstavnicima relevantnih institucija, učestvovati i na javnoj raspravi nacrta strategije koju Ministarstvo rada i socijalnog staranja organizuje u Podgorici 16. aprila.

Javnu raspravu će otvoriti generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Goran Kuševija i šef predstavništva UNICEF-a Osama Kogali.

"Iako je Konvencija o pravima djeteta najviše ratifikovana konvencija o ljudskim pravima u istoriji čovječanstva i transformisala je živote mnogobrojne djece širom svijeta, trideset godina od njenog usvajanja i dalje svako dijete ne ostvaruje sva svoja prava. Kroz ovu nacionalnu strategiju želimo da podržimo svako dijete u Crnoj Gori da ostvari sva svoja prava bez obzira kojeg je roda, nacionalnosti, religije, bez obzira na to da li raste sa smetnjama u razvoju, u porodičnom okruženju ili u instituciji", poručio je Kuševija.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je, uz podršku UNICEF-a, Ombudsmana, Unije srednjoškolaca Crne Gore i Centra za prava djeteta, konsultovalo preko stotinu djece i mladih iz svih krajeva Crne Gore, kako bi osiguralo da nacionalna strategija rješava sva pitanja koja su od značaja za ostvarivanje prava djeteta u Crnoj Gori.

"Učešće djece je jedno od osnovnih principa Konvencije o pravima djeteta, kao i jedno od ključnih izazova prilikom njene implementacije. Zato je uspjeh što 30 godina od njenog usvajanja djeca i mladi aktivno učestvuju i njihova se mišljenja ozbiljno uzimaju u obzir prilikom izrade nacionalne strategije o njihovim pravima u Crnoj Gori", ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

Pored djece i mladih, u izradi strategije učestvovali su svi relevantni partneri iz vladinog i nevladinog sektora, akademske zajednice, Skupštine, Ombudsman i drugi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније