Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

12. 04. 2019. 20:40 >> 20:44

ODNOS SA MANJINAMA

Zenka: CG primjer drugima

Crna Gora kultiviše multikulturalne, multinacionalne i multikonfesionalne vrijednosti i svojim primjerom može inspirisati mnoge veće i razvijenije zemlje u tom dijelu, istakao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka otvarajući školu političkih studija "Položaj manjina u Crnoj Gori", ranije danas u Ulcinju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Zenka je ponovio da Vlada Crne Gore u manjinskim narodima vidi partnere u realizaciji razvojnih ideja i programskih ciljeva.

"Crna Gora progresivno razmišlja i djeluje u pravcu unaprijeđivanja položaja svih svojih građana i građanki", rekao je ministar.

On je dodao da je Crna Gora ponosna na mir koji je očuvala na svojoj teritoriji, te da takve vrijednosti nemaju cijenu.

"Zajedno ćemo se baviti daljim napretkom Crne Gore, posebno ekonomskim prosperitetom", istakao je Zenka.

Manjinski narodi, kako je dodao, daju svoju punu podršku toj razvojnoj ideji.

"I manjine imaju svojih potraživanja, ali nismo ni nezadovoljni, znamo da smo na pravom putu", rekao je Zenka.

On smatra da je za manjine važno da znaju da imaju puno razumijevanje za svoje potrebe i da se izazovi riješavaju prema prioritetima.

"U oblasti unaprijeđenja ljudskih i manjinskih prava i sloboda Vlada Crne Gore i resorno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ostvarili su značajne rezultate u vezi sa kreiranjem i sprovođenjem politike zaštite ljudskih prava i sloboda, te posebno zaštite prava manjina i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori, što je pre poznato i na međunarodnim adresama", navodi se u saopštenju.

Ministar je kazao da se multinacionalnost i interkulturalnost, kao veoma bitne karakteristike i našeg životnog prostora, mogu razvijati i unapređivati samo ako se unutrašnje integracije ostvaruju uz poštovanje i očuvanje posebnosti, razlika i vrijednosti svih koji žive na jednom prostoru.

"Crna Gora visoko cijeni značaj suživota i iz tog razloga Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nastoji da sprovodi sve veći broj aktivnosti koje za cilj imaju bolje upoznavanje nacionalnosti, konfesija i kultura koje žive na prostoru Crne Gore", istakao je ministar, i dodao da je najbolji način da poštujemo i uvažavamo više jedni druge da više znamo o našim posebnostima.

Školu političkih studija organizovala je Građanska alijansa, a ista je okupila različite aktere koji se bave oblašću unapređenja položaja manjina u Crnoj Gori.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније