Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

13. 04. 2019. 13:18   >>  13:18 1

AGENCIJA ZA ZAŠTITU PODATAKA

"Nijesmo nadležni za prevare u nagradnim igrama"

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama nije nadležna da postupa u situaciji kada je osoba putem interneta dobrovoljno dala svoje lične podatke kao ni da utvrđuje da li se radi o prevari.

U Izvještaju za prošlu godinu navodi se i obraćanja građana koji su prevareni u "lažnim nagradnim igrama" na društvenim mrežama.

"Oni su svoje lične podatke, konkretno fotografije ličnih karata, u cilju učešća u nagradnoj igri dostavili na stranice koje su sadržale podatke i obilježja crnogorskih privrednih subjekata. Naknadno su saznali da se radi o takozvanim lažnim stranicama, izražavajući zabrinutost što će se dalje desiti sa njihovim ličnim podacima", kaže se u Izvještaju.

Navodi se da su o tome da se radi o internet prevari saopštili i predstavnici kompanija čija su obilježja zloupotrijebljena.

"Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama nije nadležna da postupa u situaciji kada je lice putem interneta dobrovoljno dalo svoje lične podatke kao ni da utvrđuje da li se radi o prevari", kaže se u dokumentu.

Precizira se da je novlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka propisano kao krivično djelo prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, pa na osnovu toga osobe koje su prevarene mogu podnijeti krivičnu prijavu.

"Ono što zabrinjava jeste činjenica da se ne radi o pojedinačnim slučajevima već o pojavi koja stvara sumnju da se lični podaci prikupljaju u cilju organizovane zloupotrebe. Agencija, iako nije nadležna da postupa u predmetnim situacijama, putem medija apelovala na građane da vode računa kome i koje svrhe dostavljaju lične podatke", kaže se u Izvještaju.

Izvještaj o stanju zaštite ličnih podataka i u u oblasti pristupa informacijama za 2018. godinu pripremio je Savjet Agencije i dostavio ga parlamentu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније