Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

15. 04. 2019. 07:33 >> 07:33

STRUČNJACI TVRDE

Muškarci u CG neplodniji od žena

Prema posljednjim podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, u Crnoj Gori je tokom prošle godine obavljeno ukupno 515 postupaka za vantjelesnu oplodnju, za šta je izdvojeno 909.008 eura, pišu Dnevne novine.

 

Da je trend rasta broja realizovanih postupaka evidentan, pokazuju podaci za prethodne godine.

Tako je tokom 2017. godine obavljeno 511, tokom 2016. 474, a 2015. godine 437 postupaka vantjelesne oplodnje. Postupci najčešće i najuspješnije metode liječenja neplodnosti se za sada obavljaju u Opštoj bolnici “Danilo I” na Cetinju i u četiri privatne klinike Life, Ars Medica i Codra u Podgorici i klinici Humana reprodukcija u Budvi.

Kako navode iz Fonda zdravstva, najviše parova se prošle godine javilo u klinici Humana repordukcija 180, a stručnjak za vantjelesnu oplodnju u ovoj zdravstvenoj ustanovi Tatjana Motrenko-Simić za Dnevne novine kaže da je, iako nema tačnih podataka, odnos neplodnih muškaraca i žena u Crnoj Gori 60 naprema 40.

“Imamo mnogo parova koji su kasnije životne dobi, tako da ima dovoljno vremena da se problemi nagomilaju i kod jednih i kod drugih. Ako imate 25 godina, kratko ste bili izloženi raznim faktorima. A kad imate 35 godina, vi ste 10 godina više imali ekspoziciju u okruženju, hrani i svemu ostalom što može da utiče na vas. Vrlo često imamo parove gdje imamo problem i s jedne i s druge strane. To je u suštini nebitno. Važno je na koji način da se ljudima pomogne”, napominje Motrenko-Simić.

Prema njenim riječima, podatak o tome koliko osoba je tačno neplodno u Crnoj Gori ne postoji, ali podaci Nacionalnog komiteta evropskog IVF monitoring programa govore da sterilitet u Evropi raste.

“Ako nemate registar gdje ćete prijavljivati dijagnozu infertiliteta vi ne možete imati ni pravi podatak. Jedine zemlje koje definitivno imaju odgovore na sve su skandinavske zemlje koje imaju zdravstvene registre svojih stanovnika. Ostale zemlje mogu samo procentualno da vam kažu koliko toga ima. Pošto sam u Nadzornom komitetu evropskog IVF monitoring programa, ono što vidimo je da se svake godine povećava broj ciklusa vantjelesne oplodnje i da svake godine imamo sve više parova koji tu pomoć traže. Da li je to zbog toga što je metoda dostupnija ili zbog toga što raste sterilitet. U principu je utisak svih nas da u suštini polako imamo porast steriliteta“, predočila je Montrenko-Simić.

Ona kaže da je prošle godine skoro 550 parova prošlo kroz postupak IVF, ali da to nije konačan broj, s obzirom da su mnogi kroz ovu proceduru prošli u inostranstvu.

“Prošle godine je u Crnoj Gori skoro 550 parova prošlo kroz postupak IVF. Međutim, nemojte zaboraviti da ljudi ne mogu da riješe problem donacije, niti sperme ni jajnih ćelija ovdje. Svi oni koji to trebaju kao uslugu i oni koji rade preimplantaciono genetsku dijagnostiku, oni odlaze napolje. Moja gruba procjena je negdje da oko stotinjak parova ode van zemlje. To znači da nam u godini treba minimum 650 do 700 ciklusa“, istakla je Motrenko-Simić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније