Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

15. 04. 2019. 17:04   >>  17:15

IZ ALFA CENTRA PORUČILI

Uvesti predmet o bezbjednost saobraćaja

Uvođenje predmeta bezbjednost saobraćaja u redovni nastavni plan i program predstavljalo bi jednu od dugoročnih mjera za unapređenje bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori, smatraju u nevladinoj organizaciji (NVO) Alfa centar.

 

Ta NVO organizovala je, u saradnji sa ministarstvima saobraćaja i pomorstva, prosvjete, unutrašnjih poslova i Upravom policije, seminar sa direktorima i nastavnicima osnovnih škola sa područja Crne Gore, „Izazovi i mogućnosti proučavanja bezbjednosti saobraćaja u nastavnom planu i programu osnovnih škola“.

Cilj seminara je istraživanje mogućnosti veće vidljivosti i prisutnosti te teme, kao i fakultativnog obrazovanja i vaspitanja učenika u osnovnim školama.

“Imajući u vidu učestale saobraćajne nezgode sa tragičnim ishodom u proteklom periodu na crnogorskim drumovima, ALFA Centar nastavlja niz aktivnosti kako bi sačuvali živote učesnika u saobraćaju. Kao jednu od dugoročnih mjera za unaprjeđenje bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori vidi uvođenje predmeta bezbjednost saobraćaja u redovni nastavni plan i program”, kaže se u saopštenju.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković kazao je da resor na čijem je čelu prepoznaje svoje mjesto i ulogu u oblasti bezbjednosti saobraćaja, ne samo u dijelu modernizacije i izgradnje saobraćajne infrastrukture, već i u dijelu edukacije mladih i lica sa invaliditetom.

„U tom smislu, podržavamo svaku ideju koja je u okviru struke ocijenjena kao realna i koja u praksi treba da pokaže rezultate“, poručio je on.

Nurković je rekao da su ovakvi događaji odlična prilika da se pokaže da se saradnjom civilnog društva i državnih institucija mogu realizovati projekti za rješavanje pitanja od životnog značaja za građane.

On je naveo da Vlada godišnje investira, odnosno ulaže od 40 do 50 miliona eura u modernizaciju postojećih i izgradnju novih saobraćajnica i na taj način podiže se stepen sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju na državnim putevima.

"Ravnomjeran razvoj i modernizacija nacionalne mreže puteva jedan je od prioriteta rada Vlade, a fokus je na realizaciji projekata koncipiranih kroz nekoliko programa. Na teritoriji čitave države rješavaju se indentifikovane takozvane „crne tačke“, prepoznata uska grla, saniraju se mostovi, tuneli, klizišta i kosine, ali grade se i nove treće trake i potpuno novi putni pravci", naglasio je Nurković.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dragan Pejanović, kazao je da su nedovoljna edukacija i nepoznavanje propisa u drumskom saobraćaju značajan uzrok saobraćajnih nezgoda, i da sistem obrazovanja predstavlja značajan segment bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

On je najavio da će aktivnosti u narednom periodu biti usmjerene na zajedničko međuinstitucionalno djelovanje, u cilju unaprjedjenja stanja bezbjednosti u oblasti drumskog saobraćaja.

Podsjetio je da analiza statističkih pokazatelja o saobraćajnim nezgodama ukazuje da je stanje bezbjednosti saobraćaja u prošloj godini u Crnoj Gori znatno poboljšano u odnosu na 2017.

Pejanović je kazao da se stanje bezbjednosti može ocijeniti zadovoljavajućim, naročito u segmentu koji se odnosi na broj smrtno stradalih osoba, koji je manji za oko 24 odsto u odnosu na 2017. godinu.

On je najavio izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima za drugi kvartal tekuće godine, čime će dodatno biti unaprijeđen normativni okvir u toj oblasti.

„U cilju unaprjeđenja stanja, novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije formiran je poseban Odsjek za sprovođenje postupka prinudne naplate izdatih prekršajnih naloga, čime će se dodatno afirmisati kaznena politika“, dodao je Pejanović.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, Aleksandar Mitrović istakao je da je podizanje nivoa svijesti o bezbjednosti u saobraćaju posao svih institucija, škola, roditelja, NVO, medija i svih učesnka u saobraćaju.

On je istakao da su efekti ranog vaspitno-obrazovnog rada u oblasti prevencije u saobraćaju mnogo efikasniji za ličnost učenika, nego kazne koje će društvo kasnije nametnuti pojedincu.

Mitrović je rekao da će Ministarstvo prosvjete nastaviti sa podsticanjem nastavnih i vannastavnih aktivnosti u toj oblasti, a za naredni period planirane su dodatne aktivnosti koje će intenzivirati edukaciji učenika u ovoj oblasti.

Izvršni direktor ALFA Centra, Aleksandar Dedović, istakao je se ta NVO od 2010. godine zalaže za edukaciju najmlađih učesnika u saobraćaju, učenika u osnovnim školama.

Kako je dodao, zbog toga su na pomenuti seminar, čiji je cilj povećanje značaja teme bezbjednosti saobraćaja u međupredmetnom proučavanju u osnovnim školama, pozvani direktori i nastavnici iz svih opština.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније