Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

16. 04. 2019. 17:16 >> 17:16

DJEČJA PRAVA

Za izradu Strategije, poslušali glas djece

Djeca i mladi vjeruju u novu Stategiju o ostvarenju njihovih prava, jer su učestvovali u njenoj izradi, saopštili su na javnoj raspravi, koju je uz podršku UNICEF-a, organizovalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali kazao je da je uspjeh što se djeca i mladi shvataju ozbiljno i što aktivno učestvuju u izradi Strategije.

 

Djeca su predlagala kako se izboriti sa nasiljem, siromaštvom i diskriminacijom.

Sa javne rasprave nacrta Strategije o pravima djeteta u Crnoj Gori 2019-2023, poručeno je da je aktivno učešće djece bilo ključno za izradu ove Strategije.

„Učešće djece u društvu jedan je od vodećih principa Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, kao i jedan od njenih ključnih izazova. Stoga, uspjeh je što se, 30 godina nakon njenog usvajanja, djeca i mladi  shvataju ozbiljno i što oni aktivno učestvuju u izradi nacionalne strategije o njihovim pravima u Crnoj Gori“, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

Da su pažljivo slušali glas i sugestije djece i mladih, na javnoj raspravi je potvrdio i generalni direktor direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu u Ministarstvu  rada i socijalnog staranja Goran Kuševija. On je podsjetio da su u prethodnih nekoliko godina donijeti važni zakoni koji značajno utiču na ostvarivanje prava djeteta.

„Strategija svoju viziju projektuje na budućnost djece koja imaju mogućnosti da u Crnoj Gori ostvaruju sva svoja prava, osjećaju se uvaženim i bezbjednim građanima i prihvataju vrijednosti i odgovornosti koje doprinose prosperitetu društva,“ istakao je Kuševija.

Srednjoškolci, učesnici konsultacija,  vjeruju da će donosioci odluka uvažiti njihova mišljenja, i na taj način Strategiju prilagoditi stvarnim potrebama djece i mladih u Crnoj Gori.

„Smatram da je jedan od velikih problema sa kojima se susrijećemo nasilje nad djecom. Jedan od načina za rješenje je  edukacija, ali ne samo djece već i profesora i roditelja zato što vaspitno obrazovne institucije, osim što služe da nas nečemu i nauče, treba i da nas nauče kako da se borimo sa životnim problemima, i da nam pruže zaštitu i podršku“, iznijela je svoju sugestiju 18-godišnja Milica Radulović.

 

Predlog sedamnaestogodišnjeg Balše Božovića iz Unije srednjoškolaca je izmjena sistema obrazovanja, jer smatra da obrazovanje treba prilagoditi afinitetima učenika.

„Pored toga smatram da mladima treba staviti do znanja da njihov glas vrijedi, i da jednostavno pomognemo mladima da iskažu sebe i iskažu svoje mišljenje, jer mi vrijedimo“, poručuje Balša.

I sedamnaestogodišnji Luka Pavićević, zadovoljan je procesom konsultacija, jer su imali priliku da kažu šta ih muči, ali i da sami predlože rješenja.

„Ja sam se osvrnuo na inkluzivno obrazovanje. Smatrao sam da roditelji, djeca, profesori, vaspitači treba aktivnije da se uključe, jer su oni nosioci inkluzivnog obrazovanja. Takođe, da se mladi uključe u kulturne događaje i u rad zajednice,“ istakao je Luka.

Dvanaestogodišnja Jasmina Beriša očekuje da će se primjenom nove Strategije u velikoj mjeri poboljšati život sve djece u Crnoj Gori.

„U konsultacijama sam rekla da je najvažnije smanjiti diskriminaciju, kao i  siromaštvo, a istovremeno raditi i na prevenciji nasilja nad djecom,“ kazala je Jasmina.

Šef predstavništva UNICEF-a Osama Kogali pozvao je sve relavantne institucije – nacionalne i lokalne vlasti, civilno društvo, akademsku zajednicu, medije, privatni sektor i međunarodnu zajednicu - da se ujedine za djecu.

„Ova nacionalna strategija je, uz nekoliko drugih, prilika da se obavežemo na konkretne akcije za zaštitu i promovisanje prava za svako dijete u Crnoj Gori bez obzira na njegov pol, nacionalnost, religiju, stepen smetnji u razvoju, porodični, društveno-ekonomski status, seksualnu orijentaciju ili drugi status,“ poručio je Kogali.

Konsultacije s djecom i mladima iz svih krajeva Crne Gore obavljene su u saradnji sa Unijom srednjoškolaca Crne Gore, zlatnim savjetnicima Ombudsmana i Centrom za prava djeteta.

Pored djece i mladih, u izradi strategije su učestvovali svi relevantni partneri iz vladinog i nevladinog sektora, akademske zajednice, Skupština, Ombudsman i drugi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније