Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

17. 04. 2019. 18:31 >> 18:35
2

VELJOVIĆ

Mediji često neobjektivno prikazuju rezultate policije

Mediji u Crnoj Gori često daju otvoren prostor bezbjednosno interesantnim osobama i pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa da odgovaraju državnim organima i institucijama i objašnjavaju svoju nevinost, rekao je direktor Uprave policije, Veselin Veljović i ocijenio da je to neshvatljivo.

Veljović je na panelu Borba protiv organizovanog kriminaliteta u Crnoj Gori, diskutujući sa studentima Univerziteta Donja Gorica, kazao da mediji često neobjektivno prikazuju rezultate Uprave policije.

„Često se dešava, ne samo kada je u pitanju policija već i drugi državni organi, da dobra informacija i dobra vijest nije vijest, da je interesantnija crna hronika ili nagativno zapažanje“, naveo je Veljović.

Kako je dodao, veoma često je polemika sa medijima beznadežna i bespotrebna.

„Ne vodi do utvrđivanja istine, to je samo iracionalno trošenje snage resursa i saopštavanje činjenica koje nemaju cilj. Tako da se vrlo često odustaje od replike i polemike jer nepotrebna. Svako nastupa sa pozicije svojih argumenata, činjenica, stavova pa neka svako, u okviru toga, prepoznaje ono što mu može biti interesantno“, dodao je Veljović.

On je rekao da je u zadnjih nekoliko godina primjetno da mediji vrlo često daju otvoren prostor bezbjednosno interesantnim osobama i pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa za saopštavanje svojih stavova, ideja, repliku prema državnim organima i institucijama.

„To je nazamislivo. Mislim da to nije novinarski standard, nije u skladu sa potrebom da i taj dio društva bude uređen u skladu sa standardima. Ako svi težimo tom procesu onda mislim da bi to trebalo da rade mediji bez neiskrenih i nekorektnih namjera“, kazao je Veljović.

On je ponovio da je neshvatljivo da se tim kriminalnim strukturama i njihovim eksponentima daje prostor u medijima, da oni repliciraju državnim organima i da oni objašnjavaju svoju nevinost.

Prema riječima Veljovića, mediji imaju veliku odgovornost i u značajnoj mjeri kreiraju društveni ambijent.

„Bojim se da ponekad tako značajnog zadatka pojedini mediji nijesu svjesni i žao mi je zbog toga“, rekao je Veljović.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je, govoreći o odnosu sa medijima, naveo da je Tužilaštvo prije nekoliko godina ocjenjivano kao jedno od najzatvorenijih institucija, dok je kasnije postalo jedna od najotvorenijih.

On je kazao da bez slobodnih i nezavisnih medija nema ni pravne države.

„Odnos sa medijima ja dvostran. Imamo princip prava javnosti da zna, i mediji uvijek hoće više čak i na uštrb efikasnosti istrage, a sa druge strane ne možemo dati cjelovite informacije“, naveo je Stanković.

Kako je dodao, česta pojava je da se vode istrage prije istraživanja, optužuje prije optuženja i donose presude prije presude.

Stanković je kazao da se na razne načine vrši pritisak na tužioce i Tužilaštvo i pozvao medije, udruženja građana, javne i druge ličnosti da učine sve da se Državno tužilaštvo izuzme sa političke arene.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније