Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

18. 04. 2019. 13:15 >> 13:15
1

SLUŽBA ZAŠTITE

Na Skadarskom zaplijenjeno više od 150 ribolovnih mreža

Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero, u saradnji sa Nevladinom organizacijom „Grupa za zaštitu šarana", zaplijenila je prethodnih dana više od 150 ribolovnih mreža na lokacijama Koraćica, Zatice, Čisti jasen, Kornjača, Kodra i Pijesci.

Ribolovna zabrana u NP Skadarsko jezero traje od 15. marta do 15. maja i važi za izlov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje. 

Tim povodom Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore pokrenulo je kampanju „Stop krivolovu“ kako bi podigli svijest građana o zaštiti ribljeg fonda u vrijeme zabrana, jer je to period kada se riba mrijesti i kada je najranjivija.

“Kampanjom želimo uključiti sve dobronamjerne posjetioce i građane, da svi zajedno čuvamo vrijednosti parkova. Apelujemo da ukoliko uoče bilo kakvu nepravilnost ili nelegalnu radnju istu prijave putem mobilne aplikacije JPNPCG ili našim službama na terenu. Izlovljavanje ribe u periodu ribolovnog zabrana je krivično djelo. Želimo spriječiti nelegalan ribolov, suzbiti nelegalnu prodaju ribe i podići svijest građana o značaju zaštite ribljih populacija za vrijeme mrijesta, što je jedan od glavnih ciljeva kampanje," poručio je direktor JPNPCG Elvir Klica. 

U okviru kampanje “Stop krivolovu” od 1. aprila u saradnji sa crnogorskim radio stanicama emituje se džingl sa porukom „Od marta do juna nek se svi osvijeste, u Skadarskom jezeru ribe se mrijeste“.

Takođe, u saradnji sa Tržnicama i pijacama doo Podgorica na ulazima u tržnice, pijace i ribarnice koje se nalaze u sklopu ovih objekata u Glavnom gradu, postavljeni su posteri edukativno-informativnog karaktera, sa ciljem obavještavanja javnost da kupovinom ribe iz Skadarskog jezera u vrijeme zabrana indirektno pomažu krivolov, dok je na lokaciji Tanki rt postavljen bilbord.

Služba zaštite NP Skadarsko jezero redovno vrši kontrolu prostora i u saradnji sa drugim subjektima doprinosi očuvanju i zaštiti prirodnih i kulturnih vrijednosti parka.

"Građani ovoj službi mogu prijaviti sve nezakonite aktivnosti na broj telefona 067/ 709 – 4972", navodi se u saopštenju NP Skadarsko jezero.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније