Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

20. 04. 2019. 11:23 >> 11:20

DRLJEVIĆ NAGLASIO

Efekti reformi sve vidljiviji u praksi

"Bolji životni standard i evropski kvalitet u svim oblastima je ono čemu težimo, a pristupni pregovori su mehanizam koji omogućava da na najefikasniji način to postignemo", poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević u Baru, na otvaranju Škole prava EU: "Savremeni pravni i institucionalni izazovi EU".

Drljević se, u izlaganju osvrnuo na najvažnije rezultate iz pregovaračkog procesa Crne Gore sa EU, gdje je posebno istakao napredak u oblasti vladavine prava.

"Crna Gora danas ima veoma dobar zakonodavni okvir u većini pregovaračkih oblasti, usklađen s evropskim propisima i standardima. Efekti reformi su sve vidljiviji u praksi i odražavaju se na svakodnevni život naših građana, koji u ogromnom procentu podržavaju evropski put naše zemlje", poručio je on.

Govoreći na panelu "Izazovi EU: uticaj na politiku proširenja", Drljević je istakao da izazovi s kojima se EU suočava u manjoj, ili većoj mjeri diktiraju i podršku politici proširenja unutar evropskih institucija, ali i među državama članicama.

"Svjesni smo da, osim migrantske krize i Bregzita koji su uzdrmali temelje EU, mnoge države članice bilježe rast nacionalističkih i euroskeptičnih snaga. Međutim, uprkos aktuelnom momentu u EU, političke i društvene prilike na Zapadnom Balkanu u posljednje tri decenije, pokazuju da naš region nema alternativu u odnosu na pristupanje Uniji", istakao je Drljević.

Poručio je da je na državama Zapadnog Balkana da zajednički potenciraju važnost prisustva Evropske unije na ovom prostoru i podsjećaju da region jeste dio Evrope, s kojom želi da dijeli iste demokratske vrijednosti i principe.

Drljević je poručio da je cilj pristupanja EU usvajanje i primjena evropskih standarda i vrijednosti zarad boljeg i kvalitetnijeg života građana. Podsjetio je da je opredijeljenost ka članstvu u EU dodatno podstaknuta Strategijom za Zapadni Balkan kojom je kao perspektiva pristupanja Crne Gore EU predviđena 2025. godina, naglasivši da naša država ovaj vremenski okvir posmatra kao horizont u okviru kojeg će nastojati da ostvari unutrašnju spremnost za članstvo.

Školu prava EU je organizovao Fakultet pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica u saradnji sa Opštinom Bar i Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније