Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

21. 04. 2019. 11:19 >> 11:19

FIZIOTERAPEUTI U IGALU

Završili obuku za novi vid rehabilitacije

Dvadeset fizioterapeuta i jedan logoped uspješno su završili obuku neurorazvojnog Bobath koncepta za rad sa djecom i odraslima koji se prvi put održao u Crnoj Gori.

Kurs je održan u Institutu Simo Milošević u Igalu, od 4. februara do 1. marta i od 25. marta do 19. aprila, a obuku su sprovodili medicinski profesionalci iz Ljubljane na čelu s Nedom Rotar.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja, ovaj vid obuke dio je kontinurane medicinske edukacije koju sprovodi Ministarstvo u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama, a za šta je država ove godine izdvojila pola miliona eura.

Svi polaznici kursa dobili su Certifikat EBTA (European Bobath Tutors Association) kao potvrdu uspješno završene edukacije.

Ova edukacija podrazumijeva teoretsko i praktično usvajanje koncepta dijagnostike i terapije po Bobath metodi koja je svjetski priznat pristup liječenju neuromišićnih oboljenja djece i odraslih.

"Fizioterapeti koji su prošli ovaj vid edukacije ospobljeni su za rad, prije svega, sa djecom uzrasta do 15 godina, koja imaju teškoće u razvoju, bilo da koriste usluge fizikalne rehabilitacije na lokalnom nivou ili u ustanovama tercijarnog nivoa u Podgorici i Igalu" navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, primjenom naučenih vještina polaznici će značajno povećati kvalitet svoje usluge na radnim mjestima kao što su centri za djecu sa posebnim potrebama na primarnom nivou zdravstvene zaštite, sekundarnom i tercijarnom nivou.

Bobath koncept je interdisciplinaran, holistički i problem - solving pristup u procjeni i tretmanu pojedinca, sa ograničenim sposobnostima za potpuno učestvovanje u aktivnostima svakodnevnog života, zbog oštećenja. Riječ je o neurološkim oštećenjima koja nastaju zbog povrede mozga, tokom trudnoće, porođaja ili u novorođenačkom dobu. Vrste oštećenja mogu biti izražene u motoričkom ponašanju, komunikacijskim sposobnostima, senzornoj i kognitivnoj funkciji uzrokovanoj poremećajem centalnog nervnog sistema.

Bobath koncept se temelji na podrobnoj analizi i razumijevanju senzomotornih funkcija, tonusa i obrazaca kretanja, te njihovog uticaja na svakodnevni život djeteta. Uključuje cijelu osobu, a naglasak je na pokretu, funkcionalnoj aktivnosti i na koordinaciji obrazaca kretanja. Pomaže djetetu da dobije veću kontrolu nad svojim tijelom u interakciji sa okolinom.

Ranim uključivanjem djeteta u terapiju i pravilnom rehabilitacijom koja koristi rezervne potencijale centralnog nervnog sistema, može se postići ili potpuno uklanjanje odstupanja u razvoju djeteta ili smanjenje kasnijeg invaliditeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније