Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

21. 04. 2019. 13:25   >>  13:26 1

KAMPANJA UNICEF-A

O vakcinaciji i na društevnim medijima

Povodom Svjetske nedjelje imunizacije, a usljed rastućih pojava bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom, UNICEF pokreće kampanju na društvenim medijima o koristima vakcinacije, kako bi podigli svijest roditelja da vakcine štite njihovu djecu.

Povodom Svjetske nedjelje imunizacije (24-30. april), u ponedjeljak 22. aprila, u 11 sati, u UN Eko zgradi, UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić, alias Rambo Amadeus, zajedno sa mladim reporterima kampanje medijske pismenosti Sofijom Krivokapić i Balšom Božovićem i direktorom istraživačke agencije Ipsos za Crnu Goru Vladimirom Raičevićem govoriće o značaju medijske pismenosti za javno zdravlje.


Svjetska zdravstvena organizacija je 2019. proglasila neodlučnost u pogledu vakcinisanja – oklijevanje ili odbijanje vakcinacije i pored dostupnosti vakcina – jednom od deset najvećih prijetnji po javno zdravlje.

Kako se napominje u saopštenju ove organizacije, širenje dezinformacija o vakcinama putem digitalnih i društvenih platformi jedan je od faktora koji stoje iza porasta broja nevakcinisane djece i izbijanja bolesti širom svijeta. Štaviše, u nizu zemalja u kojima su skoro bili nestali slučajevi malih boginja nedavno su se opet pojavili usljed pada broja vakcinisane djece.

"Zbog toga UNICEF, 24. aprila, pokreće globalnu kampanju s ciljem podizanja svijesti roditelja i korisnika društvenih mreža o bezbjednosti vakcina. Kampanja će kroz mnogobrojne objave na društvenim medijima obezbijediti pouzdane, naučno zasnovane informacije o bezbjednosti vakcina i značaju vakcinacije za spašavanje miliona života djece širom svijeta" ističu u UNICEF-u.

„Želimo da se svijest o tome pomoću platforme #VaccinesWork brzo proširi među korisnicima interneta", rekao je Robin Nandi, načelnik imunizacije UNICEF-a.

On je kazao da su vakcine bezbjedne i spašavaju živote. Ova kampanja je prilika da se svijetu pokaže da društveni mediji mogu biti moćna sila za promjene i dati roditeljima pouzdane informacije o vakcinama.

U Crnoj Gori, u okviru kampanje medijske pismenosti "Birajmo šta gledamo" koju su UNICEF i Agencija za elektronske medije Crne Gore pokrenuli prošle godine, istraživačka agencija Ipsos sprovela je nacionalno reprezentativno istraživanje sa roditeljima koje je između ostalog pokazalo da je skoro svaki drugi roditelj (46%) povjerovao u neku informaciju iz medija za koju se kasnije ispostavilo da nije tačna. Takođe su došli do podatka da svaki drugi roditelj nije čuo za pojam fejk njuz ili lažne vijesti, svakom trećem roditelju teško je da procijeni da li je neka informacija iz medija tačna, kada su u dilemi da li je neka informacija na internetu tačna, roditelji u najvećem broju nastave da pretražuju internet i smatraju tačnom onu informaciju koja se češće pojavljuje.

"Međutim, to što se neka informacija pojavljuje puno puta ne mora da znači da je ona tačna. Naprotiv, može se raditi o lažnoj vijesti koja se brzo širi preko interneta. IZ Ipsos-a objašnjavaju da medijska pismenost omogućava roditeljima da kritički analiziraju sve medijske poruke i prepoznaju lažne vijesti, što u slučaju imunizacije ima ključni efekat po zdravlje djece.

"Da bi prepoznali lažne vijesti o imunizaciji i drugim temama, treba vidjeti ko je izvor informacije i koliko je pouzdan, kao i šta kažu drugi izvori na tu temu i koliko su oni pouzdani, a posebno je bitno potražiti mišljenje stručnjaka, u ovom slučaju ljekara" napominju u saopštenju.

Svjetska nedjelja imunizacije obilježava se svake godine kako bi se podigao stepen svijesti o prednostima imunizacije. Svake godine vakcine spašavaju do tri miliona života, odnosno više od pet života svakog minuta svakog dana. Vakcinišući djecu istovremeno štitimo najranjivije članove svoje zajednice, naročito one koji još ne mogu da se vakcinišu, poput novorođenčadi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније