Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 04. 2019. 19:45 >> 20:59
8

UREDNIŠTVO RTCG

"Pritisak sve agresivniji i neprincipijelniji"

Pritisak kome je posljednjih mjeseci izložena Radio-televizija Crne Gore (RTCG) poprima sve agresivniju i neprincipijelniju formu, što Javni servis neće učiniti ni kvalitetnijim ni objektivnijim, uprkos tome što iz pokreta "Odupri se - 97.000" tvrde da će se, nakon smjena Savjeta i direktora, naša kuća preporoditi na korist svih građana, ocjena je uredništva i menadžmenta RTCG-a, povodom sinoćnjeg protesta na ulazu u Javni servis.

Logična su očekivanja građana da imaju što bolji Javni servis, isto kao što nezadovoljni imaju pravo da organizuju protest, koji je sinoć na glavnom ulazu u RTCG prijetio da preraste u nasilje, navodi se u reagovanju.

"To što su se su ispriječili između policije i demonstranata, ne izvinjava organizatore od odgovornosti za kreiranje situacije u kojoj je nasilje logičan ishod. Menadžment i uredništvo skreću pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti na nedosljednost kritičara Javnog servisa, koji, na jednoj strani, traže njegovu veću profesionalnost, dok na drugoj čine sve da našim novinarima otežaju profesionalno izvršavanje zadataka", navodi se u saopštenju menadžmenta Javnog servisa.

Iz menadžmenta i uredništva podsjećaju da iz takve neprincipijelnosti logično proističe i da neodgovorni pojedinci na protestima ometaju našu novinarku, a da bubnjar, učesnik protesta, odgurne i grubo izvrijeđa producentkinju RTCG, čemu su svjedočile kolege iz drugih redakcija. Menadžment i uredništvo, kako navode, nije podnosilo prijavu nadležnim organima kako bi izbjegli prigovor da od pojedinačnog ekscesa prave slučaj na štetu mirnog imidža protesta. Obavijestili, su organizacioni odbor protesta ali, odgovor, navode, nijesu dobili.

"Naravno, riječ je o sistemskom pristupu da se RTCG uruši spolja i iznutra o čemu najbolje svjedoči i poziv da se bojkotuje Javni servis, a da uposleni odbijaju radne zadatke. To nam pričinjava brojne teškoće u organizaciji emisija, kako zbog nemogućnosti da imamo i drugu stranu, tako i zbog pritiska kome su novinari izloženi. Zato smo, neke aktuelne teme i propustili da obradimo, a pojedinim emisijama proširivali tematski okvir, što je proizvodilo kvaziargumente protiv Javnog servisa", dodaju u saopštenju.

Takvim se argumentima, kako poručuju u reagovanju, služe i oni od kojih bi se očekivao odmjereniji i dosljedniji pristup.

"Novinarstvo treba da obezbijedi prostor u kome ćemo razgovarati, sučeljavati mišljenja, kako bismo donosili dobre odluke za sve nas, za čitavu zajednicu, a ne samo za pojedince. Je li RTCG takav medij koji nam obezbjeđuje prostor za razgovor i dijalog", rekao je predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Duško Vuković.

A prostor za dijalog koji je Javni servis nudio osnivaču Medija centra Dušku Vukoviću on je ignorisao, da bi se time, kako podsjećaju, javno i pohvalio. Menadžment i uredništvo Javnog servisa, kako najavljuju, o svemu ce podrobnije obavijestiti delegacije OEBS-a i Evropske unije, kao i Evropsku radio-difuznu uniju.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније