Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

23. 04. 2019. 07:18   >>  07:18 3

PODACI SINDIKATA

Bez stana 3.000 doktora i sestara

Prema podacima Samostalnog sindikata zdravstva, trećina medicinskih radnika u Crnoj Gori, njih oko 3.000, nema riješeno stambeno pitanje zbog toga što se godinama unazad za izgradnju stambenih jedinica nije izdvajalo dovoljno novca, piše Dan.

Predsjednica Samostanog sindikata zdravsta Ljiljana Krivokapić ističe da se stanje popravlja, ali da veliki broj njenih kolega i dalje nema stan, a da je situacija najteža na sjeveru.

Ona navodi da, osim niskih primanja, posebno medicinskih sestara koja se kreću oko 350 do 400 eura, njihov položaj znatno otežava to što nijesu stambeno obezbijeđeni.

Naglašava da je 400.000 eura koliko se godišnje izdvaja za izgradnju stanova medicinskim sestrama i ljekarima nedovoljno.

"Imamo 8.300 zaposlenihu sistemu zdravstva, od kojih oko 35 odsto nema stan ili živi u neadekvatnim objektima. Naš sindikat broji oko 4.500 članova i imamo primjer da su u Tivtu izgrađeni stanovi za skoro sve medicinske radnike iz tog grada, dok je Podgorica velika i trebaće još značajan broj stanova da bismo imali 10 odsto kolega koji nijesu riješili stambeno pitanje. Budžet za stanove prosvjetnih radnika je 600.000 eura i očekujemo tendenciju povećanja i za stambenu zadrugu koja brine o medicinarima", pojašnjava Krivokapićeva.

Ona navodi da očekuju početak pregovora oko povećanja platau zdravstvu, koje se godinama unazad nijesu značajno mijenjale.

"Nadamo se da će biti vraćen ugled našoj profesiji i da ćemo uspjeti da povećamo plate ljekarima i medicinskom osoblju. Kada se donosio koeficijent zarada direktorima bolnica, domova zdravlja i Kliničkog centra, tada je rečeno da će to biti njihova maksimalna plata na mjesečnom nivou, da će obavljati samo menadžersku funkciju, da neće dežurati, raditi pripravnosti i dobijati druge dodatke na platu. Dogovor oko koeficijenta složenosti za plate direktora je bio jedno, a u praksi imamo da je to njima startni dio zarade i primaju mnogo veće plate", rekla je ona.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније