Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

23. 04. 2019. 13:47   >>  13:46 1

RUDO POLJE

U Nikšiću izgrađena 63 stana za zaposlene u zdravstvu

U nikšićkom naselju Rudo Polje izgrađeni su dvije zgrade sa 63 stana za zdravstvene radnike, ukupne vrijednosti 2,35 miliona eura, u kojima je cijena kvadratnog metra, po povoljnijim uslovima, iznosila oko 540 eura.


Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, obišao je stambene objekte završene prije nekoliko mjeseci i podsjetio da je riječ o gradnji prvih zgrada za zdravstvene radnike u Nikšiću poslije pauze od 30 godina.

”Svjedoci smo napora i rezultata koje Vlada, zajedno sa lokalnom upravom u Nikšiću i Stambenom zadrugom Zdravstvo, kroz ovaj projekat realizuje i pokazuje kako se kroz kvalitetan partnerski odnos mogu činiti prava djela“, rekao je Hrapović.

On je podsjetio da su prije nekoliko dana i u Podgorici ozvaničili useljenje zdravstvenih radnika u nove stanove.

Vlada je iz budžeta za namjene stambene izgradnje, kako je naveo Hrapović, izdvojila oko 1,8 miliona eura, a dodatno je obezbijeđeno 300 hiljada eura za povoljne uslove kreditnog aranžmana za zaposlene u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, zaposleni u tim ustanovama moći će da, u kreditnom aranžmanu ukupne vrijednosti oko 500 hiljada eura, pod povoljnim uslovima obezbijede sredstva za adaptaciju i renoviranje stambenih objekata u kojima žive. 

"Vlada na ove načine izražava dodatan senzibilitet i trud kako bi standard zdravstvenih radnika podigli na viši nivo. U svakodnevnoj smo komunikaciji sa ostalim lokalnim samoupravama širom Crne Gore kako bi, zajedno sa Stambenom zadrugom, na sličan način uspjeli da riješimo pitanje i za ostale zaposlene u zdravstvenom sistemu“, rekao je Hrapović.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da je lokalna uprava, kao društveno odgovorna, poštujući zahtjev Sindikata zdravstva obezbijedila besplatan plac i komunalije za gradnju zgrada u vrijednosti oko 380 hiljada eura. 

"Izuzetno smo zadovoljni izvođačem i sindikatima, pa su radovi završeni na vrijeme i stanovi useljeni“, ocijenio je Grbović. 

U Nikšiću se gradi i 140 stanova za radnike Ministarstva unutrašnjih poslova, podsjetio je Grbović i dodao da u narednom periodu očekuju saradnju i sa predstavnicima sudskih i tužilačkih organa i Vojske, dok je ranije izgrađena zgrada i za prosvjetne radnike. 

Prema njegovim riječima, Opština izlazi u susret svim državnim institucijama, „jer njihovi zaposleni zaslužuju da pod povoljnim uslovima dobiju stanove, posebno što im plate nijesu tolike da bi mogli na tržištu kupovati stanove“. 

„Uvijek smo spremni da pomognemo, a sa Ministarstvom zdravlja imamo izvanrednu saradnju, kao i sa Opštom bolnicom, Domom zdravlja i Specijalnom bolnicom u Brezoviku, koji ostvaruju izuzetne rezultate“, rekao je Grbović.

Ljiljana Krivokapić je, u ime Sindikata zdravstva Crne Gore, kazala da se plašila kako će se realizovati projekti stambene gradnje, kada su prije četiri godine formirali Stambenu zadrugu.

„Poslije par godina izgradili smo dvije stambene zgrade za zaposlene u Tivtu, dvije sa tri ulaza u Podgorici, dvije u Nikšiću za 63 zaposlena. Ima li većeg ponosa kada se to riješi i ljudima kažete da imaju svoj stan. Stanove ne dobijaju, ali ih kupuju u sadejstvu sa Vladom, resornim Ministarstvo i Sindikatima koji to rade kako treba“, navela je Krivokapić.

Stambena zadruga, kako je saopštila Krivokapić, napravila je do sada 322 stana, a trudili smo se da po rang listama koji zaposleni prave budu svi zadovoljni,

„Kada smo prije više od godinu pošli kod predsjednika nikšićke Opštine podržao nas je, i evo novih stanova i za mlade ljude koji će biti rastrećeni svega onoga što smo mi kao generacije prolazili, plaćajući podstanarske stanove uz velike kirije i nemaštinu“, navela je Krivokapić.

Ona je navela da su razgovarali i sa predsjednicima Opština Bijelo Polje i Pljevlja koji su spremni da pognu zaposlenim u zdravstvu, i da im je ostalo rimorje, gdje će im za gradnju biti potrebna pomoć Vlade i Ministarstva „koji uvijek imaju razumijevanja“.

„Srećni smo što je Stambene zadruga opravdala svoje postojanje. Do kraja godine pomoći ćemo zaposlenima sa 500 hiljada EUR kredita, od kojih je 300 hiljada EUR opredijelila država i 200 hiljada iz naših sopstvenih sredstava. Krediti će se davati u iznosu od pet hiljada, uz kamatu od jedan odsto zaposlenima koji su stekli stambeni prostor, ali im treba za adaptaciju ili da dokupe jednu sobu“, navela je Krivokapić.

Najmlađi zaposleni koji je dobio stan, medicinski tehničar u Opštoj bolnici u Nikšiću Nikola Matanović, naveo je da je, od 800 zaposlenih u nikšićkim zdravstvenim ustanovama, 70 iskoristilo mogućnost da kupi stanove po povoljnim uslovima. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније