Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

23. 04. 2019. 18:01   >>  17:59 1

PRIBILOVIĆ SAOPŠTILA

Sljedeća godina prekretnica u razvoju e-usluga

U Crnoj Gori sljedeća godina biće prekretnica u razvoju elektronskih usluga, a digitalna transformacija obaveza je ne samo donosica odluka, već svih društvenih aktera, ocijenjeno je na poslovnom ručku koji je organizovala Američka privredna komora.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović ocijenila je da će sljedeća godina biti prekretnica u razvoju elektronskih usluga, jer se uvode elektronska identifikaciona dokumenata i uspostavlja digitalni identitet.

"Uspostavljanjem digitalnog identiteta više neće biti prepreka za pristup elektronskim uslugama", kazala je Pribilović.

Ona je rekla da su pitanja unaprjeđenja elektronskih usluga i razvoja ICT sektora u vrhu liste prioriteta Vlade.

Pribilović je naglasila da je razvoj elektronskih servisa česta tema na sjednicama Vlade, jer izvršna vlast želi da ima više potpunih digitalnih servisa za potrebe građana i privrede.

"Apsurdno je da u Crnoj Gori, prema podacima Uprave za statistiku, 98,5 odsto preduzeća koristi računare u poslovanju, a da država tim istim kompanijama ne omogući da barem ključne usluge pruži kroz potpuni digitalni servis", navela je ona.

Prema riječima Pribilović, iako je značajno povećan broj usluga na portalu e-uprave i sada ih je 560, u Vladi nijesu zadovoljni stepenom njihove digitalizacije, jer je većina samo informativnog karaktera.

Ona je dodala da su na većem stepenu digitalizacije usluga Poreske uprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za nekretnine i drugih organa.

"Određeni broj je potpuno elektronski, kao što su prijava za stručno osposobljavanje, zahtjev za dobijanje studentskih kredita, izvod iz Registra kaznene evidencije, podnošenje poreskih prijava", kazala je Pribilović.

Ona je rekla da je formiran međuresorni stručni tim za interoperabilnost registara, čiji je cilj da se maksimalno pojednostave usluge elektronskim putem, i to razmjenom podataka između elektronskih registara.

Pribilović je objasnila da je zadatak tog radnog tima da koordinira aktivnosti u vezi sa elektronskom razmjenom podataka između registara.

"Uspostavljen je Jedinstveni informacioni sistem za elektronsku razmjenu podataka kome je trenutno pristupilo pet institucija, a koje su prijavile šest registra koji su u u Strategiji reforme javne uprave prepoznati kao ključni", rekla je ona.

To su, kako je navela Pribilović, centralni registari stanovništva i privrednih subjekata, registri djece u vaspitno obrazovnim ustanovama, kaznene evidencije, materijalnog obezbjeđenja i Centralni registar obveznika i osiguranika.

Potpredsjednica Američke privredne komore, Svetlana Vuksanović, kazala je da je transformacija Crne Gore u digitalnu državu zadatak ne samo donosioca odluka, već svih društvenih aktera, pa time i poslovne zajednice.

Ona je podsjetila da je krajem prošle godine formiran Komitet za digitalnu transformaciju.

Taj Komitet, kako je objasnila, posvećen je digitalnom obrazovanju i doprinosu razvoja spremnosti države i njenih službi da se digitalno transformišu, a čiji rezultat treba da bude optimizacija njihove efikasnosti.

Vuksanović je podsjetila da je Ministarsvo javne uprave prihvatilo učešće u programu AmCham-a „Partnerstvo za bolje poslovne okruženje", čiji je cilj inteziviranje između privatnog i javnog sektora.

Ona je poručila da je AmCham posvećena stvaranju poslovne klime koja će omogćiti brži ekonomski i društveni razvoj.

"Prepoznavanjem izazova i pronalaženjem adekvatnih rješenja, kroz aktivan dijalog privatnog i državnog sektora, koristeći sinergetski efekat, možemo se upustiti u zahtjevan i dinamičan, ali proces kojem smo sigurno dorasli, a to je digitalna transformacija crnogorskog društva", kazala je Vuksanović.

Vuksanović i Pribilović su u polusatnom otvorenom intervjuu razgovarale o izmjenama Zakona o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu, planovima izvršne vlasti u daljem razvoju digitalizacije na nivou povezivanja i razmjene podataka između informatičkih registara Crne Gore.

Ministarka i predstavnica AmCham-a razgovarale su o infrastrukturi koja će pratiti uvođenje e-servisa, digitalnoj pismenosti javnog sektora, kao i o uvođenju podsticajnih mjera za startup kompanije koje se odluče da svoj tehnološki razvoj baziraju u Crnoj Gori.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, kazala je da očekuje da će američke kompanije moći da ponude stručnost i rješenja za poboljšanje e-usluga i razvoj ICT sektora u Crnoj Gori.

Prema njenim riječima, sajber bezbjednost i digitalna ekonomija su od vitalnog značaja za priključivanje Crne Gore ostatku Evrope.

"Oba sektora kontanstno se razvijaju i zato ih vlada mora nadzirati", navela je Rajzing Rajnke.

To, smatra ona, zahtijeva uključivanje više aktera, vladinih agencija, privatnog sektora, akademske zajednice i civilnog društva, kako bi se razvio holistički odgovor na izazove iz domena sajber bezbjednosti i radilo na izgradnji ekosistema digitalne ekonomije.

Prema riječima Rajzing Rajnke, zakve promjene donose nove zahtjeve, ali i nove mogućnosti.

AmCham je vodeći glas poslovne zajednice i okuplja 85 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније