Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

24. 04. 2019. 07:38 >> 07:38

DVA STRUČNA SMJERA

Gimnazija u Tuzima postaje Mješovita škola

Gimnazija "25. maj" postaje Mješovita škola i otvara dva stručna smjera - turistički tehničar četvrti stepen i prodavač treći stepen. Razmišljali su o uvođenju poljoprivrednog smjera, ali kako će Zeta dobiti srednju školu sa tim profilom obrazovanja oni su za sada odustali, piše Dan.

Miliana Dabović, direktor škole, kaže da su Tuzi podneblje koje može razviti turizam, te su se zbog toga od lučili za smjer turistički tehničar.

"Dobili smo licencu da budemo mješovita škola, da đaci imaju veći izbor pri obrazovanju. Djeca i dalje upisuju opštu gimnaziju jer poslije nje mogu upisati bilo koji fakultet. Međutim, to mogu i poslije smjera turistički tehničar. Za učenike koji ne ispunjavaju uslove da upišu ni gimnaziju, ni za tehničara, imamo treći stepen prodavač. Ovo je odlično jer postoji jezička barijera. I dalje će se nastava obavljati na albanskom i crnogorskom jeziku. Ovdje bi bilo dobro da imamo i poljoprivredni smjer. Biće i to ako se ukaže prilika. Važno je da smo počeli", kaže Dabović.

Ona ističe da su osnovci zainteresovani i za stručne smjerove.

"Anketirali smo ih i interesovanje je veliko za sve smjerove. Ukupno sa gimnazijom imaćemo pet ili šest odjeljenja, jer imamo po jedno odjeljenje i na crnogorskom i na albanskom jeziku. Ostaje da vidimo koliko će ih biti za gimnaziju. Imamo čak i odličnih đaka, i lučonoša, koji bi upisali stručnu školu. Došli smo do toga da djeca shvataju da nije gimnazija sve, već da bez zanata danas nema hljeba", kazala je Dabović.

Dabović ističe da će za stručne smjerove organizovati i praksu, te očekuje i razumijevanje i saradnju sa poslodavcima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније