Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

24. 04. 2019. 15:03   >>  15:02

KONFERENCIJA "ČINJENICE SU VAŽNE"

Crna Gora posvećena stvaranju ambijenta za slobodne medije

Uspostavljanje ambijenta za slobodno, profesionalno i etičko izvještavanje medija smjernice su na planu evropskih reformi kojima je Crna Gora iskreno posvećena, kazao je minstar kulture Aleksandar Bogdanović na završnoj konferenciji projekta "Činjenice su važne", koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje, uz finansijsku podršku ambasade Kraljevine Holandije.

"Oblast slobode medija u Crnoj Gori koncipira se shodno strateškim ciljevima pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Takav normativni ambijent u više navrata ocijenjen je od Evropske komisije kao dobar nivo pravne usklađenost. Imali smo nedavno i ocjenu britanske ambasadorke u Crnoj Gori da je crnogorska štampa najslobodnija u regionu" kazao je Bogdanović.

On je dodao, da faza pregovora u kojoj se Crna Gora nalazi podrazumijeva ne samo normiranje, već i primjenu visokih demokratskih standarda slobode medija, koji su kao takvi u funkciji boljeg života građana i progresa društva, a ne administrativnog ispunjavanja pregovaračkih agendi.

"Crna Gora je trenutno u vrlo intenzivnoj i zahtjevnoj fazi izrade cjelokupnog medijskog zakonodavstva – Zakon o medijima, Zakon o Nacionalnom javnom emiteru RTCG i Zakon o elektronskim medijima. Ambicija i cilj je na već dosegnutom nivou garancija slobode medija, normirati nove prostore slobode i uslove za bezbjedan rad novinara, rješenjima koja garantuju slobodne i nezavisne medije, zaštitu ugleda novinara, zaštitu pluralizma i raznovrsnosti medija kroz uspostavljanje Fonda za zaštitu pluralizma i raznovrsnosti medija, zaštitu transparentnosti oglašavanja, transparentnosti medijskog vlasništva, zakonsko definisanje samoregulacije i njene finansijske podrške, zaštitu posebnih prava, zabranu govora mržnje, zaštitu izvora informacija, snaženje političke, institucionalne i finansijske nezavisnosti regulatora za elektronske medije, te sveukupne nezavisnosti nacionalnog javnog emitera. U konačnom, a u duhu kazanog, sloboda i nesmetani ambijent za rad medija, standardi javnog interesa i zalaganja za profesionalno unapređenje i održivost medijske pluralističke scene smjernice su na planu evropskih reformi kojima je Crna Gora iskreno posvećena" zaključio je ministar.

Konferencija ima za cilj da predstavi realizovane projektne aktivnosti, ali i da obezbijedi platformu za diskusiju različitih društvenih aktera u vezi sa najvažnijim pitanjima crnogorske medijske scene. Na završnoj konferenciji projekta organizatori su okupili predstavnike medija, organizacija civilnog društva, nadležnih državnih institucija,
kako bi zajedno pokušali doći do zajedničkih zaključaka za dalje djelovanje u oblasti medija u Crnoj Gori.

Na otvaranju je govorila i izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević, dok su na panelu koji je uslijedio govorili koordinatorka za ekspertizu Savjeta Evrope Lejla Dervišagić, predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare i zamjenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista DAN Nikola Marković, glavni i odgovorni urednik Antene M Darko Šuković, zamjenica glavnog i odgovornog urednika Portala Analitika Vesna Rajković Nenadić, direktor Media centra Goran Đurović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније