Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

24. 04. 2019. 15:55   >>  15:55

U FORMI MAPE

MANS predstavio bazu podataka o autoputu

NVO MANS je predstavila bazu podataka o izgradnji autoputa Bar – Boljare, koja u formi mape pokazuje kompletnu trasu sa označenim objektima, mostovima, fotografijama s terena i pratećom dokumentacijom.

Kako su naglasili iz MANS-a tu aktivnost je podržala Evropska komisija u okviru projekta  „Aktivni građani za bolju Crnu Goru – Ka održivom razvoju i vladavini prava.“

Direktor Istraživačkog centr Dejan Milovac rekao je da baza predstavlja rezultat šestomjesečnog rada, čime MANS pokušava da nadomjesti ono što Vlada Crne Gore, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Ministarstvo održivog razvoja i turizma nijesu predstavili javnosti, najviše u dijelu potrošnje novca u najskupljoj do sada investiciji u Crnoj Gori, ali i u dijelu uticaja izgradnje na životnu sredinu.

„Ova baza će svakako biti jako dobar alat za sve novinare koji, osim samog izvještavanja o autoputu, žele dodatno da istraže šta stoji iza kompletnog posla, a i pružiće im podatke o tome na koji način se projekat finansira, kojom dinamikom teče izgradnja, i kako sve to utiče na životnu sredinu“, rekao je on.

Iz MANS-a  su objasnili da baza u formi mape prikazuje kompletnu trasu autoputa sa označenim objektima, otvorenom trasom, tunelima i mostovima. Osim fotografija sa terena, mapa pokazuje i prateću dokumentaciju za svaki objekat pojedinačno, uključujući i građevinske dozvole i druge saglasnosti.

"Dodatno, u njoj se mogu naći i informacije o saradnji MANS-a sa drugim ekološkim organizacijama, uključujući i prijave inspekcijama, njihove odgovore i video snimke. Dodatno, baza u sebi sadrži i sve zakonske i podzakonske uredbe koje tretiraju izgradnju autoputa, ali i sporazume sa Narodnom Republikom Kinom i međunarodne konvencije", poručeno je iz te NVO.

Koordinatorka Programa za javne finansije Ines Mrdović je kazala da će cijena izgradnje autoputa premašiti milijardu eura.

Kako su iz MANS-a saopštili podaci o finansijama sadrže i informacije o kineskom kreditu, po godinama, uključujući i iznose kamata, provizija, naknada, odnosno svega onoga što je plaćeno u posljednjih pet godina na osnovu kredita koji je uzet za izgradnju autoputa.

Mrdović je istakla da bi podaci o isplatama CRBC-a domaćim podizvođačima takođe bili u bazi da nisu proglašeni tajnom, iako je vrijednost podizvođačkih ugovora čak 400 miliona eura.

Baza sadrži i podatke o subvencijama – akcizama na gorivo, nenaplaćenim porezima i doprinosima za radnike i nenaplaćenom PDV-u.

„Dio oko iznosa nenaplaćenih poreza i doprinosa za radnike je nešto što prvi put saopštavamo i to su informacije koje smo nedavno uspjeli da dobijemo od Poreske uprave, a taj iznos je za period od 2015. do 2018.  na nivou od nekih 11 miliona eura“, napomenula je Mrdović.

Baza se može pronaći na ovom linku

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније