Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

24. 04. 2019. 17:13   >>  17:13

NIKŠIĆ

Prečistač otpadnih voda zvanično u upotrebi

Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda sa dovodnim i odvodnim kolektorima u Nikšiću, nakon višegodišnjeg čekanja, predato je na upravljanje opštinskom preduzeću Vodovod i kanalizacija.

 

Time je u potpunosti riješen gorući ekološki problem ne samo Nikšića, jer su neprečišćene otpadne vode iz tog grada ranije stizale i do Skadarskog jezera.

Vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za investicije i projekte u nikšićkoj Opštini, Živko Kecojević, rekao je da praktično tri godine postrojenje radi punim kapacitetom i da u tom periodu ”nije bilo korektivnih održavanja koja bi u većoj mjeri otežavala rad centralnog postrojenja”.

”Odluka o davanju na upravljanje i korišćenje tog postrojenja Vodovodu i knalizaciji uslijedila je nakon završetka tehničkog prijema, dobijanja upotrebne dpozvole i upisa u katastar nepokretnosti”, rekao je Kecojević nakon sjednice Skupštine.

Kreditno zaduženje Opštine po osnovu tog postrojenja, kako je rekao, iznosi 14, 5 miliona eura, od čega su kamate oko 4,3 miliona.

”U cijenu koštanja ušle su sve aktivnosti koje su vođene od 2006. zaključno sa prošlom godinom, što podrazumijeva predfizibiliti i fizibiliti studije, projekte, rješavanje imovinsko pravnih odnosa, dovodni i odvodni kolektor”, naveo je Kecojević.

On je rekao da neće biti nikakvih dodatnih zaduženja po osnovu prečistača i naveo da se uredno izmiruju obaveze po osnovu kredita uzetog od Evropske investicione banke.

Kecojević je predočio da će se preduslovi za finansiranje tog postrojenja, predviđenog u punom kapacitetu za korišćenje 103 hiljade stanovnika, stvoriti kroz širenje kanalizacione mreže u gradu i priključenjem što više korisnika na glavnu kanalizacionu mrežu na centralni kolektor.

”Nekog novog poskupljenja vode i usluga za odvod kanalizacije neće biti, već će cijene biti zadržane te cijene na sadašnjem nivou”, rekao je Kecojević.

Govoreći o planiranim radovima za priključenje na kanalizacionu mrežu, Kecojević je saopštio da slijedi rekonstruisanje u centru grada u ulicama Novice Cerovića i Pete proleterske, priključenja naselja pod Trebjesom, velikog broja objekata i u centralnom gradskom jezgru.

”Sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma radićemo na izradi projektne dokumentacije i stvaranju neophodnih uslova za izvođenje radova za proširenje mreže, prigradskih naselja Ćemenca, Dragova Luka i Oštrovac”, najavio je Kecojević.

Za upravljanje tim postrojenjem, kako je podsjetio, angažovano je oko 15 radnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније