Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

25. 04. 2019. 06:52   >>  06:55 1

PODACI IJZ

MMR vakcinu nije primilo oko 9.500 mališana

U Crnoj Gori, prema podacima Instituta za javno zdravlje, oko 9.500 djece (generacije između 2012. i 2017) nevakcinisano je protiv malih boginja.

 

Pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove Senad Begić kaže za Pobjedu da se, na svu sreću, ta djeca ne nalaze na jednom mjestu, već su nepravilno raspoređeni po svim opštinama što je, objašnjava, povoljna situacija, jer je opasnost od epidemije manja.

“Karakteristika Crne Gore je ta da roditelji ne odbijaju vakcinaciju nego je odgađaju za neki stariji uzrast. Stoga je jedan od ciljeva obilježavanje Evropske nedjelje imunizacije da se roditeljima predoči značaj raspolaganja sa pravim činjenicama, da koriste naučno provjerene podatke i da te podatke dijele sa drugima”, kazao je Begić na radnom doručku sa novinarima koji je organizovao časopis Medikal, prenosi Pobjeda.

I generalni direktor Direktorata za javno zdravlje u Ministartvu zdravlja Miro Knežević apeluje na roditelje da vjeruju nauci, a ne ljudima koji stavove temelje na emocijama.

On je podsjetio da je zbog antivakcinalnog lobija prethodnih godina došlo do smanjenja obuhvata vakcinacijom, ali da se situacija popravila nakon sprovedene kampanje.

“Srećom, roditelji mijenjaju stav prema vakcinama posebno kada su u pitanju vakcine protiv MMR. Ipak, imunizacija kod nas još ne obuhvata 95 odsto populacije koliko je potrebno za potpuni imunitet”, rekao je Knežević.

On je naveo i da vakcina MMR ima dovoljno, te da se jedino čeka isporuka vakcina za djecu protiv hepatitisa B koja je deficitu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније