Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

25. 04. 2019. 08:55 >> 08:56

PRESTALA NESTAŠICA

Lijek za oboljele od kancera stigao u KCCG

Citostatik "bleomicin", koji se koristi u liječenju pacijenata oboljelih od nekih vrsta kancera, u ponedjeljak popodne isporučen je Kliničkom centru (KC).

Oboljeli od Hočkinovog i ne-Hočkinovog limfoma, karcinoma grlića materice i testisa, jednjaka i skvamoznih ćelija u predjelu glave, kao i pacijenti sa dijagnozom kancera kada dolazi do nakupljanja tečnosti u plućima bili su desetak dana bez terapije.

Kako pišu Vijesti, nakon što pacijenti u ponedjeljak nijesu mogli da prime terapiju, lijek je prije tri dana popodne distribuiran Kliničkom centru. Iz apotekarske ustanove "Montefarm" objasnili su da je isporuka "bleomicina" kasnila zbog proizvođača.

Nestašice ovog lijeka nijesu zabilježene u regionu, pa je tako u Srbiji bilo moguće kupiti citostatik.

Prema informacijama sa portala Uprave za javne nabavke, Montefarm je sredinom decembra, prilikom godišnje nabavke ampuliranih ljekova, tražio i citostatik "bleomicin".

U tenderskoj dokumentaciji stoji da je potrebno 600 doza ovog lijeka, od 15 miligrama. U drugoj polovini februara, "Montefarm" je potpisao ugovor sa farmaceutskom kompanijom o isporuci više ljekova, između ostalog i "bleomicina".

Ugovorom je precizirana cijena od 15,3 hiljade eura za 600 ampula ovog lijeka.

Ovo je treća, javnosti poznata nestašica citostatika od početka prošlog mjeseca.

U prvoj sedmici marta KC ostao je bez citostatika "5-fluorouracil" (5FU), koji se koristi za liječenje pacijenata oboljelih od karcinoma želuca i debelog crijeva. U drugoj sedmici marta falila je terapija za liječenje karcinoma dojke - citostatik "paklitaksel" (taksol).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније