Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 04. 2019. 14:47 >> 14:48

PRIBILOVIĆ

Opredijeljeni za ravnopravnost žena u ICT-u

U Direktoratu za e-upravu i informatičku bezbjednost Ministarstva javne uprave, koje primarno prati i kreira politiku razvoja informacionog društva u Crnoj Gori 46% zaposlenih čine žene. Želimo da vjerujemo da ovo pokazuje našu opredijeljenost ka ravnopravnosti i težnju da se uklone barijere za poslovni uspjeh žena koje žele da svoju karijeru grade u ovoj oblasti", kazala je ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Nagrade za najljepšu foto i video priču pobjednicama konkursa "Tehnologija i ja - za bolji svijet", za učenice srednjih škola u Crnoj Gori, danas su svečano uručene povodom Međunarodnog dana djevojčica u ICT-u.

Nagradu za prvo mjesto osvojila je Mija Kažić, učenica III razreda JU Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović", Podgorica (laptop), drugo mjesto pripalo je Mariji Kazimirovoj, učenici I razreda Knightsbridge Schools International Montenegro, Tivat (tablet) i treće Anđeli Obradović, učenici III razreda Gimnazija "Slobodan Škerović", Podgorica ( mobilni telefon).

Prilikom dodjele nahgrada Pribilović je podsjetila da posljednja istraživanja u EU, govore da je od 7 miliona zaposlenih u oblasti ICT-a u državama Evropske unije, oko 30% žena.

"Osnova uspjeha u ICT-u je stalno ulaganje u znanje i vještine. Obrazovanje, koje igra ključnu ulogu za karijeru svakog pojedinca, neophodno je na svim nivoima, od osnovnog do visokog obrazovanja. Specifičnost savremenih tehnologija je u 21. vijeku upravo pronalaženje balansa između potrebe da se tehnologija iskoristi za zabavu, stvaranje društvenih veza, i sticanja znanja i primjene koja vodi inovacijama u svim oblastima čovjekovog života", kazala je ministarka javne uprave.

Pribilović je dodala da su svi radovi u okviru konkursa "Tehnologija i ja – za bolji svijet" odraz razumijevanja moći koju imaju informaciono komunikacione tehnologije i njihovog uticaja na ljudski život i stvaranje boljeg svijeta.

"ICT tehnologije su, u posljednje dvije decenije, promijenile svijet brže nego ikad. Ova industrija u svijetu je najveći poslodavac, a broj potrebnih stručnjaka u ovoj oblasti se mjeri u desetinama hiljada samo u EU. Zato budite hrabre da zakoračite u ovaj tehnološki svijet, i u njemu date svoj pečat. Vaši radovi i razmišljanja koja ste podijelili sa nama kroz ovaj konkurs su najbolji pokazatelj da razumijete tehnološke trendove i uticaj koji imaju na održivost čovjekovog života", kazala je Pribilović.

Međunarodni Dan djevojčica u ICT-u, koji se u svijetu obilježava već osmu godinu za redom, ima za cilj rušenje predrasuda, koje postoje u većem dijelu svijeta, da su tehnička zanimanja i ICT tehnologije po definiciji određene za muškarce.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније