Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Jedro.me; Objavila: M.M ]

25. 04. 2019. 20:03   >>  20:01

NURKOVIĆ

Četiri teretna broda objediniti u Crnogorskoj plovidbi

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković saopštio je da se godinu dana radi analiza i razmatra spajanje dva pomorska preduzeća Crnogorske plovidbe i Barske plovidbe u jedan privredni subjekat.

"Nama je cilj da spajanjem ta dva preduzeća, odnosno nećemo spojiti preduzeća već ćemo praktično napraviti jednu flotu od četri broda. Crnogorska plovidba je u vlasništvu države 100 %, a Barska plovidba je akcionarsko društvo", rekao je Nurković, prenosi Radio Jadran.

"Htjeli smo omogućiti Barskoj plovidbi da nabavi putnički brod. Na žalost, čuveni „Svetac“ je izgubio klasu i prodat u staro gvožđe. Hoćemo Barskoj plovidbi da pomognemo da nabave putnički brod, te ostatak ljudi u Barskoj plovidbi dobije mogućnost da radi i obavlja djelatnost. Sa druge strane da se u Crnogorskoj plovdbi objedine četri teretna broda gdje bi bili konkurentniji u davanju ponuda, održavanju i nabavci materijala, kaže ministar Nurković ističući da bi to bilo racionalnije", rekao je Nurković.

"Kad se vrši pogodba, davanje u najam, sasvim je drugačije kad se daju četri, a ne dva broda. Dakle postigla bi se sigurno veća cijena najma i veći prihodi za obezbjeđenje sredstava za vraćanje kredita od kojih su nabavljeni brodivi, kaže ministar saobraćaja i pomorstva.

Preduzeće Crnogorska plovidba teretne brodove “Kotor” i 21.maj kupila je od kineske Poli grupe 2010., preko kredita od 47 i po miliona za koji je garantovala Vlada. Do sada je kotorska kompanija na ime kredita uplatila svega 3 miliona i 600 hiljada dolara, dok je iz crnogorskog budžeta isplaćeno 23 i po miliona.

Sa druge strane, Barska plovidba svoja dva teretna broda “Bar” i “Budva” kupila je 2013. godine, kada je uzet kredit kod kineske Eksim banke od skoro 46 i po miliona dolara. Nakon grejs perioda, prvu ratu u julu prošle godine od nešto više od 2 miliona dolara platila je iz svog budžeta, pa je tako za tu ratu i kamate isplaćeno 8 miliona i 400 hiljada dolara.

Međutim, do problema je došlo već kod plaćanja druge rate za koju je “pomogla” država.

Za brodove Crnogorske plovidbe, sledeća rata kredita dospijeva 21. jula ove godine u iznosu od 2,8 miliona dolara.

Naredna rata kredita Barske plovidbe, takođe, dospijeva 21. jula i iznosi oko dva miliona dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније