Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

25. 04. 2019. 20:25   >>  20:38

MARKOVIĆ PORUČIO

Ostvareni značajni rezultati u ovoj godini

Vlada je u ovoj godini ostvarila značajne rezultate, a efekti njenog rada biće vidljiviji u srednjem, odnosno dugom roku, ocijenjeno je na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković.

Navodi se da je na sjednici usvojen Izvještaj o realizaciji Srednjoročnog programa rada Vlade 20018-2020, za ovu godinu.

U raspravi je naglašeno da se obaveze predviđene ovim Programom realizuju planiranom dinamikom.

"Konstatovano je da su postavljeni ciljevi i, s tim u vezi, indikatori za praćenje progresa, u skladu su sa aktuelnim razvojnim politikama za pojedine oblasti djelovanja. Godišnjim izvještajem prikazan je stepen realizacije u pogledu 6 utvrđenih Prioriteta, 44 postavljena cilja i 105 ključnih obaveza. Ukupan procenat realizacije u odnosu na 105 planiranih ključnih obaveza, iznosi 76 odsto, djelimično je realizovano 22 odsto, dok 2 odsto planiranih ključnih aktivnosti nije realizovano", saopšteno je iz Vlade.

Strazburu podneseno 318 predstavki protiv CG

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu za 2018. godinu. Predstavljajući Izvještaj navedeno je da je Evropskom sudu tokom 2018. godine podnijeto ukupno 318 predstavki protiv Crne Gore.

Vlada je donijela i Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Savjeta Evropske unije u odnosu na djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

“Izmjene i dopune donose se u cilju potpune usaglašenosti zajedničke vanjske i bezbjednosne politike, sa Odlukom Savjeta EU”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada se upoznala sa Izvještajem o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji, nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, za period od 23. maja 2018. godine do 23. februara 2019. godine.

Vlada je usvojila Informaciju o obezbjeđivanju nedostajućih sredstava za izmirenje duga Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju doo Podgorica prema holandskom međunarodnom garantnom fondu za stanovanje – DIGH-u, po utvrđenom diskontu i prihvatila Ugovor o utvrđivanju prava i obaveza.

“Iskazujući odgovoran odnos prema korisnicima stanova, Vlada je dala saglasnost da se sredstva u iznosu od 1.500.000 eura uplate holandskom fondu - DIGH-u u cilju rješavanja pitanja dugovanja. Povodom ove tačke dnevnog reda donijeto je i više zaključaka kojima se, između ostalog, zadužuju nadležne institucije da trajno riješe odnos prema holandskom međunarodnom garantnom fondu za stanovanje – DIGH-u”, saopšteno je iz Vlade.

Oko 4,6 miliona za kanalizacionu mrežu u Risnu i Perastu

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji projekta „Vodosnadbijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali – Bokokotorski zaliv” i prihvatila Ugovor o finansiranju i projektu.

Prilikom predstavljanja Informacije navedeno je da je Opština Kotor, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, KfW bankom i Vodacomom, nominovala ovaj projekat za donatorska sredstva u okviru trećeg poziva za projektne prijave iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Upravni odbor WBIF-a pozitivno je ocijenio projekat i odlučeno je da će iznosom od 4,58 miliona eura biti finasirana izgradnja kanalizacione mreže u Risnu i Perastu, čime će biti riješeno prioritetno pitanje prikupljanja otpadnih voda u ovim primorskim mjestima, što predstavlja prvu fazu cjelokupnog projekta.

“Imajuću u vidu da su na ovaj način obezbijeđena sredstva samo za izgradnju jednog dijela pomenute investicione mjere, planirano je da se na osnovu već dodijeljenih donatorskih sredstava i već pripremljene projektne dokumentacije, kandiduje i preostali dio projekta, kako bi se dobila finansijska sredstva u potpunom iznosu od 9,1 milion eura i na taj način zaokružio sistem, u smislu povezivanja kanalizacione mreže naselja Risna i Perasta na centralni kanalizacioni sistem Opštine Kotor i zajedničko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat”, saopšteno je iz Vlade.

Usvojena je Informacija o korišćenju lučkog područja i infrastrukture i obavljanju djelatnosti od strane „Luka Bar“ AD i prihvaćen Aneks IV Ugovora o korišćenju morskog dobra broj 237 od 15.01.2008. godine. Luka Bar je u proteklom periodu obavljala na ustupljenom području lučku djelatnost, ali, imajući u vidu da u ovoj godini ističe vremenski period na koji joj je inicijalno dodijeljeno pravo korišćenja morskog dobra, pristupilo se odgovarajućem regulisanju daljeg formalno-pravnog osnova za korišćenje lučkog područja i obavljanje lučke djelatnosti.

“Zaključivanjem Aneksa IV Ugovora o korišćenju morskog dobra, Luka Bar bi preuzela obavezu da u periodu za koji se produžava pravo korišćenja, zaključno sa 31.12.2037. godine, investira 61.133.000 eura. Investicionim programom predviđeno je značajno ulaganje u lučku infrastrukturu, lučku suprastrukturu, lučku mehanizaciju, unapređenje sistema zaštite životne sredine, unapređenje sistema bezbjednosti, ulaganje u informaciono-komunikacione tehnologije, kao i ulaganje kroz međunarodne projekte”, saopšteno je iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније