Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 04. 2019. 07:03   >>  07:13

PLUĆA NIKŠIĆA

U park šumi Trebjesa svako malo požari

Park šuma Trebjesa jedno je od omiljenih izletišta Nikšićana. Smještena u centru grada Trebjesa privlači rekreativce zbog brojnih staza, ali je posljednih godina prilično zapuštena, i sve češće je na meti piromana. Ljubitelji prirode kažu da je to nešto što zabrinjava, uz apel da se povede više računa o tom prostoru.

Sezona požara zvanično još nije ni krenula, a nikšićki vatrogasci već su dvadesetak puta gasili vatru u Trebjesi. Da su požari ozbiljna prijetnja ovom biseru prirode potvrđuju i iz biciklističkog kluba Perun čiji su članovi nebrojeno puta dosad i sami spašavali šumu od haosa.

„Nedavno je naš član na uobičajenom treningu sa još jednim drugom vidio požar. Pošto je staza kružna nakon dva kruga primijetio je jedan požar, a na sto metara drugi, i tada je pozvao vatrogasce koji su zajedno sa građanima gasili", kaže Ana Petrović Njegoš, iz BK Perun.

Dobra okolnost je što se Trebjesa nalazi praktično u centru grada i privlači brojne rekreativace, pa su intervencije brze, ističu vatrogasci.

„Bio je veliki broj tih požara po pitanju Trebjese, a znamo šta ona znači za grad. Nikšićani je nazivaju i plućima grada, tako da nam je uvijek u podsvijesti da smo tu i da intervenišemo na vrijeme", navodi Veselin Gardašević, načelnik Vatrogasne stanice Nikšić:

Šuma je posljednih godina prilično zaralsa i vatrogasci najčešće do mjesta požara mogu samo sa naprtnjačama. Ipak, to nije dovoljno, pa je u takvim okolnostima opasnost od velikih požara uvijek prisutna.

"Nisko rastinje osvaja Trebjesu, a mi ovaj dio gdje je staza potkresuejmo. Zamislite smola i šišarka koliko gore, bor jedan da se uhvati jednostavno Trebjesu ne bi bilo moguće spasiti", ističe Ana Petrović Njegoš.

Trebjesa je zbog svoje ljepote i prirodnog bogastva proglašena zaštićenim predjelom, izutetno je privlačna turistima, a u njoj se održavaju i trke u planinskom biciklizmu.

Volonteri iz Peruna u maju spramju i veliku tradicionalnu akciju čišćenja.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније