Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

01. 05. 2019. 10:33   >>  10:35

PURIŠIĆ PORUČIO

Novim zakonom do boljeg položaja radnika

Novi zakon o radu bi, prema planu, trebalo da bude usvojen u drugom kvartalu, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da će se tim aktom, između ostalog, unaprijediti položaj zaposlenih i suzbiti siva ekonomija i rad na crno.

“Donošenje novog zakona o radu planirano je za drugi kvartal. Ministarstvo intenzivno radi na usaglašavanju ovog propisa sa predstavnicima Evropske komisije (EK). Nakon što dobijemo pozitivno mišljenje, Predlog zakona o radu će se usaglasiti sa unutrašnjim procedurama i poslati Vladi na utvrđivanje”, rekao je Purišić.

Na pitanje da li očekuje da će tržište rada biti uređeno, Purišić je odgovorio da će se odredbama novog zakona o radu i njegovom implementacijom poboljšati položaj zaposlenih i unaprijediti njihova prava koja proizilaze iz radnog odnosa.

“Uravnotežiće se pristup ostvarivanju interesa zaposlenih i poslodavaca i postići potpuna fleksibilnost u pogledu postupka zasnivanja i prestanka radnog odnosa na brz, jednostavan i ekonomičan način, bez administrativnih barijera”, tvrdi Purišić.

Prema njegovim riječima, redefinisaće se pojedini instituti postojećeg zakona čiji je cilj sprečavanje, odnosno pronalaženje mehanizama i instrumenata za suzbijanje sive ekonomije na tržištu rada i rada na crno, čime će se dati podsticaj novom zapošljavanju.

“U značajnoj mjeri će se sprovesti aktivnija uloga Inspekcije rada, Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i sudova u potpunijoj i sveobuhvatnijoj zaštiti prava zaposlenih”, dodao je Purišić.

On je kazao da je Programom rada Vlade za ovu godinu predviđeno utvrđivanje Predloga izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim će se, radi održivosti penzijskog sistema, veće pravednosti i adekvatnosti penzijskih davanja, preispitati zakonski uslovi koji omogućavaju ranije penzionisanje.
“Sve to bi trebalo da utiče na sprečavanje ranog napuštanja tržišta rada i ranijeg penzionisanja. Potrebno je obaviti konsultacije sa socijalnim, kao i našim evropskim partnerima. Očekujem da će i ovaj zakon biti usvojen ove godine”, naveo je Purišić.

On je podsjetio i da predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca na prethodnoj sjednici Socijalnog savjeta nijesu uspjeli da usaglase stavove po pitanju povećanja minimalne zarade, poskupljenja električne energije i Predloga izmjena i dopuna Zakona o PIO.

“Optimista sam da ćemo na narednoj sjednici, 8. maja, naći neko rješenje. Do rješenja se nije došlo jer su predstavnici sindikata zahtijevali da se o temama povećanja minimalne zarade, poskupljenja električne energije i izmjenama i dopunama Zakona o PIO raspravlja u paketu. Da bi prijedlog bio usvojen potreban je konsenzus, odnosno da ga podrže sva tri socijalna partnera”, zaključio je Purišić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније