Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

01. 05. 2019. 12:00 >> 11:59
8

KONGRES RADNIČKE PARTIJE

"Za novu, bolju i pošteniju Crnu Goru"

Radnička partija učiniće sve da minimalna zarada bude povećana na najmanje 50 odsto prosječne plate, da se vrate nadoknade za majke i realizuje Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a. To je poručeno sa Kongresa Radničke partije u Nikšiću, pod sloganom „Da radnik ne bude rob!“

Poručuju da je Radnička partija, stranka iskrene ljevice koja baštini izvorne ideje socijaldemokratije i od svog pojavljivanja se predstavila kao pravi zaštitnik i radnika i radničkih prava, što su, kako kaže, dokazali i rječju i djelom.

“Ako su radnici u privatnom sektoru izloženi izrabljivanju i eksploataciji do maksimuma psihofizičkih mogućnosti ništa manje nijesu izloženi pritisku ni radnici u javnom sektoru od strane partijskih vojnika koji su kao po nekom nepisanom pravilu na rukovodećim funkcijama u javnim preduzećima i državnim organima gdje traže bezpogovornu lojalnost kvazipolitičkim i mafijaškim strukturama koje silom drže vlast u Crnoj Gori i koji vrše pritisak i ucjene nad radnicima u javnom sektoru da bi bili njihivi glasači”, poručio je lider partije Janko Vučinić.

Kaže da je uzaludno svako nastojanje i napori da se pod ovakvom vlašću pokuša promijeniti i poboljšati težak položaj radnika, seljaka, penzionera, studenata.

“Oni su na vlasti radi sebe i svojih interesa i to su nam pokazali i pokazuju svakim njihovim postupkom i svakim danom sa raznoraznim aferama počev od snimka pa preko jedan zaposleni četiri glasa pa do koverte”, naveo je Vučinić.

Zato je, kako kaže, uslov svih uslova rušenje režima.

“Poslanici opozicije koji su potpisali Sporazum o budućnosti izuzimajući jednog ili nekolicine koji su izdali, zajedno sa građanskim aktivistima i civilnim sektorom je ogromna snaga koja može dovesti, eto da tako kažemo i do tog čuda što je u uređenim demokratskim društvima najoobičnija pojava,da se konačno i kod nas vlast promijeni na izborima, da se uspostavi vlast koja proističe iz slobodno izražene volje naroda,da bude kontrolisana od tog naroda i da se uvede princip smjenjivosti”, naveo je Vučinić.

Opoziciju poziva na ujedinjenje, da, kako ističe, ostanu zajedno i pobijede.

“Ukoliko bi ovaj režim poslije ujedinjenja opzicije i poslije ovoliko afera i dokaza kako su nas krali, pljačkali i prevarom i kupovinom glasova ostajali na vlasti onda niko više od nas u opziciji na bi smio da se bavi politikom, pogotovo ne oni sa dužim stažom”, naveo je Vučinić.

Poziva na, kako kaže, vraćanje države građanima. “Da radnik ne bude rob, da pobijedi pravda, da pobijedi sloga i jedinstvo i zato svi zajedno u boj za novu za bolju, pravedniju, pošteniju i slobodnu Crnu Goru”, naveo je Vučinić. 

Povećati minimalac, izmijeniti zakone

U Rezoluciji Radničke partije je navedeno da se položaj radnika i ogromne većine građana u Crnoj Gori iz godine u godinu pogoršava.

“Rezolucijom se Radnička partija obavezuje da ćemo u sljedećem četvorogodišnjem mandatu preko svojih organa uraditi sve što je u našoj mogućnosti da putem parlamentarnih aktivnosti kroz izmjene i dopune Zakona o radu, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i ostalih zakona koji utiču na položaj radnika i životni standard građana kao i vaninstitucialnim aktivnostima kao što su tribine,okrugli stolovi i protesti, popravimo položaj radnika i ostalih građana koji je sada na najnižem mogućem nivou”, navodi se u Rezoluciji.

Gosti Kongresa Radničke partije bili su predstavnici više opozicionih partija, Demokrate, SNP-a, Ujedinjene Crne Gore, nezavisni poslanici Anka Vukićević, Aleksandar Damjanović, kao i jedan od vođa pokreta "Odupri se", Džemal Perović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније